Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Semmi sem lesz ingyen a betegeknek

2006.08.31. 07:18
A jövőben valamennyi orvosi vény kiváltása után egységesen 200 forint összegű receptdíjat (lehet, hogy más lesz a hivatalos neve) kell fizetni a biztosítottaknak. Ha a kormány a ma kezdődő, őszödi ülésén úgy dönt, akkor megszűnik a térítésmentesen felírható gyógyszerek köre (ezeket a súlyos betegségben szenvedők kapták), s a közgyógyellátottaknak is ugyanenynyit kell fizetni a vények után. Ám ez utóbbiak, illetve egyéb, indokolt esetben a betegek visszatérítést kapnak.

Előkészítik a háziorvosi gyógyszerkeret rendszerét. Ezt az úgynevezett irányított betegellátásban dolgozó 1600 háziorvosnál (összesen 6800 praxis van) már évek óta alkalmazza a biztosító. A tervek szerint a doktorok egy olyan informatikai programot kapnak a biztosítótól, amelyből kiderül: egy-egy betegségre való hatóanyagból hányféle nevű és árú gyógyszert támogat a tb, s melyik a legolcsóbb. Egyelőre a biztosító csupán tükröt tart az orvosnak, illetve a költséghatékonyan gyógyítónak bónusz jár, a keretét túllépő szankcionálása azonban még nincs napirenden. A keret összegét a doktorok eddigi rendeléséhez vagy az adott térségben felhasznált gyógyszerek átlagához mérten szabják meg. Egyébként a patikaszerek 60 százalékát a háziorvosok írják fel, igaz, sok esetben a szakorvosok javaslatára. S amíg 2004-ben 298 milliárd forint volt a tb gyógyszerkiadása, az idén megközelíti a 400 milliárdot. Bővül az olcsó készítmények referenciaárához viszonyított, fix összeggel támogatott medicinák köre, s csak azon készítmények maradhatnak fönn a tb-listán, amelyek ára 30 százalékkal kisebb a referenciatermék áránál. Szigorúan ellenőrzik: valóban innovatív-e az ekként tb-támogatásra szánt termék.

Húsz orvos-beteg találkozás

Bevezetnék a betegek gyógyításiönrész-fizetését is. A vizitdíj összege az alapellátásban 300 forint lesz, maximum évi hatezer forint, ez húsz orvos-beteg találkozást jelent. (Tavaly 60 millió orvos-beteg találkozás zajlott a járóbeteg-ellátásban.) A krónikus betegek érdekében lehetőséget adnának arra, hogy egy alkalommal több receptet is felírjon számukra az orvos, így hosszabb időre elég a megfelelő gyógyszer, s mentesülnének a gyakori vizitdíjfizetés alól. A tervek szerint aki a saját orvosa helyett mást keres föl vagy ügyeletben megy orvoshoz, 600 forintot fizetne. Ha pedig házhoz hívja a doktort, a vizitdíj ezer forint lenne. Fizetni kellene a kórházban is, az összeg a bent töltött időtől függően pár ezertől - maximum - tízezer forintig terjedhet.

Dönt a kormány a hatóságként működő biztosítói felügyeletről is, amely fogyasztóvédelmet lát el, minősíti a gyógyintézményeket, felügyeli a gyógyszerpiacot. S várhatóan döntést hoz a patikaszer-forgalmazás liberalizációjáról is.

Radikális reform

A ma kezdődő kétnapos kormányülésre is utalva a szakminiszter tegnap egy budapesti fórumon hangoztatta: radikális reform kell. Az önkormányzati egészségügyi konferencián Molnár Lajos elmondta: a koalícióban teljes az egyetértés az ágazat átalakításáról. Így az idén megkezdődik a Zöld könyvben leírtak végrehajtása. Ám ahhoz tisztázni kell, miért felel az állam, és mi az egyén pénzügyi felelőssége saját egészségének megőrzésében, gyógyulásában. Tisztázni kell a kórháztulajdonosok (többségében az önkormányzatok) kötelességét is. Nem tartható tovább az a hatéves gyakorlat, hogy a tb-től kapott működési pénzekből sok százmilliárdos beruházásokat finanszírozzanak, ez ugyanis a tulajdonos dolga. Üzleti tervhez kell kötni a beruházásokat, amelyben a tulajdonos garanciát ad az intézmény működésének zavartalanságára - szögezte le Molnár Lajos.

Az egészségügy átalakításának szükségességét nem a konvergenciaprogram, hanem a rendszer működőképességének fenntartása indokolja - mondta a miniszter. Biztató, hogy a következő hét évben az uniós forrásokból ezer milliárd forint juthat az ágazatnak, ebből új, a szükségleteknek megfelelő struktúra jön létre, s további 40-50 ezerrel nőhet az ágazatban dolgozók száma.