Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Mi választhatunk, nyugtatnak a gyógyszergyártók

2007.03.29. 08:10
A Magyarországon működő legnagyobb gyógyszergyártók úgynevezett értelmező hirdetésben próbálják az egészségügyi tárca „gyógyuljon olcsóbban” mottójú kampánya által keltett félreértéseket tisztázni. A gyártók csaknem ugyanannyit költöttek akciójukra, mint a minisztérium.

Ha ragaszkodik bevált gyógyszeréhez, kérje azt orvosától! A törvény szerint a választás joga az öné! – ezek a mondatok szerepelnek az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége által készített hirdetésekben. A napokban indított kommunikációs kampánnyal a gyártók az Egészségügyi Minisztérium hirdetései nyomán kialakult félreértéseket akarják tisztázni.

Nem ellenpropagandáról, hanem értelmező hirdetésről van szó – mondta a Napi Gazdaságnak Székely Krisztina, az IGYE elnöke, aki szerint tarthatatlan állapotok alakultak ki a magyarországi gyógyszerpiacon. A szaktárca Gyógyuljon olcsóbban! címet viselő kampányának üzenetét, miszerint lehetőség van az azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítmények választására, a betegek többsége félreértette.

Sokan úgy értelmezték a minisztérium hirdetését, hogy ezentúl muszáj a legolcsóbb gyógyszert felíratni, különben az orvost megbüntetik. Nemcsak a lakosság, maga a szakma is elbizonytalanodott az egészségügyi kabinet kommunikációját figyelve. Székely szerint sok háziorvos is félreértette a kampányt, és magára nézve kötelezőnek tekintette a generikumok rendelésére való felhívást.

Tömeges félreértés

Talán nem véletlen a tömeges félreértés, hiszen a hirdetések megjelentetésével párhuzamosan Molnár Lajos miniszter következetesen és határozottan a renitens doktorok és patikusok szigorú ellenőrzéséről és az esetleges szankciókról beszélt. A reform első, jelentős lépéseként a szaktárca tudatos gyógyszerfogyasztásra próbálta ösztönözni a lakosságot. A „motivációs eszközök” egyike a gyógyszerár-támogatási kulcsok drasztikus csökkentése volt, aminek hatásait február óta érzékelhetik a betegek. (Az eddigi 90 helyett 85, a 70 helyett 55, az 50 helyett 25 százalékot áll az egészségbiztosító.)

Az árérzékeny gyógyszerfogyasztási szokások kialakulásától a szaktárca 25–30 milliárd forintos éves megtakarítást remél, ami betegenként átlagosan 6 ezer forintos takarékoskodást jelent. A több mint 25 millió forintba kerülő kommunikációs akció keretében a minisztérium mintegy 15 ezer példányban adott ki tájékoztató füzetet, illetve plakátokat. Hirdetési felületet vásároltak a napilapokban, a közkedvelt női magazinokban és reklámoztak a televíziókban.

A gyógyszergyártók „helyreigazító kampánya” március 22-étől látható. Az akció költségeiről Székely annyit mondott: nagyságrendileg hasonló a minisztériuméhoz. Az elnök szerint a káosz megszüntetése „minden pénzt megér”. A lakosság és a szakma felől számtalan pozitív visszajelzést kaptak és még a minisztérium sem jelezte rosszallását a kampánnyal kapcsolatban.

Az előzmények

A háziorvosoknak februártól kötelező az új vényírási szabályok betartása. Ennek lényege, hogy a doktornak ezentúl nemcsak lehet, hanem muszáj használnia az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szoftverét, amely egyértelműen megmondja, az adott betegnek melyik a megfelelő, egyben legolcsóbb orvosság. Ha a beteg aláírásával igazolja, hogy a tájékoztatást megkapta, de nem kíván eltérni a megszokott, ám drágább gyógyszerétől, az orvos máris írhatja a receptet. A szabályok betartását márciustól szigorúan ellenőrzi az OEP. Ha azt tapasztalják, hogy a doktor az átlagosnál jóval több, magas támogatású, drága készítményt rendelt, büntetést kap - ez pénzbírság és kötelező továbbképzés is lehet.