Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kartellt gyanít a GVH a gyógyszeriparban

2007.06.15. 08:22
A gyártók szerint semmiben nem sértettek törvényt, a GVH viszont eljárást indított annak tisztázására, a szakmai szövetségeken keresztüli folyamatos információcsere nem korlátozta-e a versenyt. Az áregyeztetés mellett felmerült annak gyanúja is, hogy a cégek akadályozták a patikákon kívüli értékesítést.
Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Védőoltást Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége ellen. A vizsgálat elindítására azért került sor, mert felmerült annak gyanúja, hogy a felek, illetve tagjaik által megvalósított folyamatos információszolgáltatás sértette a versenytörvényt.

Szolnoki Péter, a GVH kartellirodájának vezetője elmondta: az eljárás megindításának előzménye az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) bejelentése volt, amely alapján a GVH alapos és részletes előzetes vizsgálatot folytatott le. Az OKSZ még januárban fordult a versenyhivatalhoz a nem támogatott gyógyszerek árának törvénnyel ellentétes módon történő egyeztetése, illetve a vény nélkül kapható gyógyszerek patikán kívüli értékesítésének akadályozása miatt. Az előkészítő munka során a GVH megállapította, hogy az érintett szervezetek folyamatosan információt szolgáltattak egymásnak, s mivel ezt az előzetes vizsgálat keretében már nem lehetett tisztázni, szükségessé vált az eljárás megindítása.

Az eljárás megkezdésének bejelentését követően a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is közleményben jelezte, hogy álláspontjuk szerint mindenben megfeleltek a versenyjogi és egyéb jogi követelményeknek, és nem tanúsítottak jogszabályba ütköző magatartást.

A vizsgálatban érintett ágazati szereplők elmondták: a GVH egy 2005 októberében a négy gyógyszergyártó egyesület és a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) által kötött megállapodás miatt kezdte meg a vizsgálatot. Két esztendővel ezelőttig ugyanis az MGYK-nak hivatalos kötelessége volt, hogy nyilvánosságra hozza a nem támogatott készítmények árát, 2005-ben azonban ez a kötelezettsége megszűnt. A gyógyszergyártó egyesületek ekkor állapodtak meg a kamarával, hogy tagszervezeteik - amennyiben szeretnék - továbbra is folyamatosan tájékoztatják az MGYK-t az OTC-termékek áráról, amely így nyilvánosságra tudja hozni azokat. Az érintett szervezetek ugyanakkor kiemelték, hogy a vállalatok közvetlenül a kamarának küldték meg a termelői árakat, s nem az egyesületeknek.