Judit
3 °C
7 °C

Gyurcsány: 2010-re a kormányt fogja támogatni a többség

2007.02.20. 16:05
A Magyar Nemzeti Bankkal közös programot kíván készíteni a kormány az euró bevezetésére - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az EU tagországainak magyarországi kereskedelmi kamarája által szervezett budapesti rendezvényen.

Csak akkor lehet erős a köztársaság, ha intézményei erősek, alkotmányos pozíciójuk megingathatatlan és megkérdőjelezhetetlen, és ez érvényes a Magyar nemzeti Bankra is - mondta Gyurcsány Ferenc Simor András jegybankelnöki jelölése kapcsán. "A monetáris politika alakításában az MNB függetlenségét tiszteletben fogom tartani" - tette hozzá.

Közvetett eszköz


A monetáris politika alakításában a kormánynak nincs közvetlen eszköze, közvetett eszköze az, hogy egyensúly közeli költségvetést készítsen és az a költségvetés átlátható legyen - magyarázta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc közölte: a pénzügyminiszterrel olyan javaslatok kidolgozását tervezik az idén, amelyek hosszú távon növelik annak az esélyét, hogy az aktuális politikai megfontolásoktól függetlenül a költségvetés egyensúlyi pályán maradjon.

"Ha ez a két terv megvalósul, akkor a hosszabb távú állampapírhozamokba beépült felárak jelentősen csökkenhetnek" - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az ország és talán az egész régió igazi kihívása az, hogy belássa: sikert csak a saját teljesítményére alapozhatja. Hozzátette azt is, hogy Magyarországot is csak a befektetés teheti sikeressé.

38 százalékról 37 százalékra

Adócsökkentő programra nem látok lehetőséget, a GDP-hez képest a jelenlegi 38 százalékról 37 százalékra mérséklődhet az adóterhelés 2011-2012-re" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A kormányfő ugyanakkor szükségesnek látja az adószerkezet átalakítását, ami azzal járhat, hogy bizonyos adónemek eltűnnek, vagy kulcsaik csökkennek, de ez csak más adónemek rovására történhet.

Közmegegyezés van abban, hogy a munkát terhelő adókat és bizonyos, a vállalkozásokat sújtó adókat, például a helyi iparűzési adót kell megváltoztatni - jelezte, rámutatva arra, hogy a helyi iparűzésiadó-bevétel ebben az évben már megközelíti a két milliárd eurót. De ez a változtatás csak úgy képzelhető el, hogy az önkormányzatok megnyugtató finanszírozására tudunk megoldást találni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Kevesen fizetik

A magyar adóterhelés európai összehasonlításban nem magas, az alapprobléma az, hogy ezt az adótömeget viszonylag kevesen fizetik - magyarázta a miniszterelnök, kifejtve, hogy a jelenlegi adórendszer problémái az alacsony foglalkoztatási rátával, a minimálbért fizetők tetemes számával és az elterjedt fekete-szürke gazdasággal, illetve az abban tevékenykedő több százezer járulékot nem fizetővel függnek össze.

A miniszterelnök megismételte azt a néhány napja már bejelentett elképzelést, hogy három órán belül megvalósítható legyen Magyarországon a cégalapítás.

Két héten belül

Az Európai Unióval valószínűleg két héten belül lehet zárni az Új Magyarország programmal kapcsolatos nyitott kérdéseket, ami azt jelenti, hogy Brüsszel rövidesen elfogadja a fejlesztési programot - mondta Gyurcsány Ferenc. Véleménye szerint az uniós és a magyar költségvetés által felhasználható forrásoknak olyan befektetéseket kell szolgálniuk, amelyek segítségével a vállalkozások versenyképesebbeké válnak, ugyanakkor a pályázati pénzek felhasználásához hatékonysági követelmények is kapcsolódnak.

Eredményes fejlesztési politikájának köszönhetően a kormány 2010-re élvezni fogja a többség támogatását - vélekedett a miniszterelnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?