Tekla
8 °C
20 °C

Gyurcsány: 2010-re a kormányt fogja támogatni a többség

2007.02.20. 16:05
A Magyar Nemzeti Bankkal közös programot kíván készíteni a kormány az euró bevezetésére - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az EU tagországainak magyarországi kereskedelmi kamarája által szervezett budapesti rendezvényen.

Csak akkor lehet erős a köztársaság, ha intézményei erősek, alkotmányos pozíciójuk megingathatatlan és megkérdőjelezhetetlen, és ez érvényes a Magyar nemzeti Bankra is - mondta Gyurcsány Ferenc Simor András jegybankelnöki jelölése kapcsán. "A monetáris politika alakításában az MNB függetlenségét tiszteletben fogom tartani" - tette hozzá.

Közvetett eszköz


A monetáris politika alakításában a kormánynak nincs közvetlen eszköze, közvetett eszköze az, hogy egyensúly közeli költségvetést készítsen és az a költségvetés átlátható legyen - magyarázta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc közölte: a pénzügyminiszterrel olyan javaslatok kidolgozását tervezik az idén, amelyek hosszú távon növelik annak az esélyét, hogy az aktuális politikai megfontolásoktól függetlenül a költségvetés egyensúlyi pályán maradjon.

"Ha ez a két terv megvalósul, akkor a hosszabb távú állampapírhozamokba beépült felárak jelentősen csökkenhetnek" - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az ország és talán az egész régió igazi kihívása az, hogy belássa: sikert csak a saját teljesítményére alapozhatja. Hozzátette azt is, hogy Magyarországot is csak a befektetés teheti sikeressé.

38 százalékról 37 százalékra

Adócsökkentő programra nem látok lehetőséget, a GDP-hez képest a jelenlegi 38 százalékról 37 százalékra mérséklődhet az adóterhelés 2011-2012-re" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A kormányfő ugyanakkor szükségesnek látja az adószerkezet átalakítását, ami azzal járhat, hogy bizonyos adónemek eltűnnek, vagy kulcsaik csökkennek, de ez csak más adónemek rovására történhet.

Közmegegyezés van abban, hogy a munkát terhelő adókat és bizonyos, a vállalkozásokat sújtó adókat, például a helyi iparűzési adót kell megváltoztatni - jelezte, rámutatva arra, hogy a helyi iparűzésiadó-bevétel ebben az évben már megközelíti a két milliárd eurót. De ez a változtatás csak úgy képzelhető el, hogy az önkormányzatok megnyugtató finanszírozására tudunk megoldást találni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Kevesen fizetik

A magyar adóterhelés európai összehasonlításban nem magas, az alapprobléma az, hogy ezt az adótömeget viszonylag kevesen fizetik - magyarázta a miniszterelnök, kifejtve, hogy a jelenlegi adórendszer problémái az alacsony foglalkoztatási rátával, a minimálbért fizetők tetemes számával és az elterjedt fekete-szürke gazdasággal, illetve az abban tevékenykedő több százezer járulékot nem fizetővel függnek össze.

A miniszterelnök megismételte azt a néhány napja már bejelentett elképzelést, hogy három órán belül megvalósítható legyen Magyarországon a cégalapítás.

Két héten belül

Az Európai Unióval valószínűleg két héten belül lehet zárni az Új Magyarország programmal kapcsolatos nyitott kérdéseket, ami azt jelenti, hogy Brüsszel rövidesen elfogadja a fejlesztési programot - mondta Gyurcsány Ferenc. Véleménye szerint az uniós és a magyar költségvetés által felhasználható forrásoknak olyan befektetéseket kell szolgálniuk, amelyek segítségével a vállalkozások versenyképesebbeké válnak, ugyanakkor a pályázati pénzek felhasználásához hatékonysági követelmények is kapcsolódnak.

Eredményes fejlesztési politikájának köszönhetően a kormány 2010-re élvezni fogja a többség támogatását - vélekedett a miniszterelnök.