Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Ma dönthetnek a gyógyszerárakról

2004.03.17. 09:36
Várhatóan ma dönt a kormány a hazai piacon forgalmazott valamennyi gyógyszer árának 85 százalékon való befagyasztásáról. A kormányrendelet egyik pontja rendelkezik az önkéntes visszafizetést vállaló cégekről is.
Várhatóan ma dönt a kormány a hazai piacon forgalmazott valamennyi gyógyszer árának 85 százalékon való befagyasztásáról. A kormányrendelet egyik pontja rendelkezik az önkéntes visszafizetést vállaló cégekről is.

Beszedik

Az előzményekhez tartozik, hogy a szaktárca és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az idei, 239 milliárd forintos gyógyszerkassza betarthatósága és a lakosság gyógyszerkiadásainak mérséklése érdekében húszmilliárd forintra számít a gyógyszergyártóktól. Ezt kétféle módon szedné be.

Vagy a cégek szerződésben vállalnák, hogy a tb-támogatással forgalmazott készítményeik árának 15 százalékát befizetik a biztosító kasszájába, vagy - a hatszáz forintnál olcsóbb orvosságok kivételével - ugyanilyen mértékben csökkentik készítményeik termelői árát. Az első változatot 15-20 kisebb cég választotta a 180 gyártó közül. Több gyártó a Gazdasági Versenyhivatal véleményét kérte a kormányzati szándékról, ám lapzártánkig a szakvélemény nem készült el.

A külföldi cégek hazai leányvállalatai a központjaik hozzájárulása nélkül nem köthetnek szerződést az OEP-pel. A kormányzati szándékkal kapcsolatban többen kérdéseket intéztek a biztosítóhoz, amire még nem kaptak választ. A két nagy hazai tőzsdei cég elutasította az ajánlatot. Az Egis szóvivője úgy nyilatkozott: mivel a kormány feltételei péntek óta nem változtak, az ő álláspontjukban sincs változás. Orbán István vezérigazgató pénteken kijelentette: nem tud olyan nagyobb cégről, amelynek visszafizetési szándéka lenne.

Elutasítják

A Richter sajtóközleményben tudatta a vállalat igazgatótanácsának véleményét: az igazgatóság a részvényesek érdekében elutasította az OEP-pel kötendő szerződés aláírását, ami becslésük szerint 3-3,5 milliárd forint árbevétel-veszteséget jelentene számukra. A cégek mindegyike kész a tárgyalások folytatására.

Az MSZP-frakció támogatja a kormány fél évre tervezett gyógyszerár-befagyasztási szándékát, s Kökény Mihály egészségügyi miniszter mögött áll - mondta lapunknak Schvarcz Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke. Hozzátette: a lépés nem elegáns, de lehetőséget teremthet arra, hogy a gyógyszergyártókkal folyó tárgyalásokon a lakosság és a tb-költségvetés számára is elfogadható gyógyszerár-támogatási rendszert alakítsanak ki. Azt reméli, a gyártók a következő fél évben rájönnek, hogy a biztos piac érdekében érdemes hosszabb távú megállapodást kötniük a tb-vel.

A Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának vezetője a Medgyessy-Orbán találkozón született megállapodásra hívta fel a figyelmet, ahol a felek egyetértettek: mindkét fél keresi a lakossági terhek csökkentésének lehetőségeit. Mikola István a Világgazdaságnak kijelentette: valóban anarchikus állapot van a gyógyszerpiacon, amin változtatni kell, s az érdeksérelmekkel jár.

Kompenzálnak

A volt egészségügyi miniszter szerint sajnálatos azonban, hogy a kormányzat egyoldalúan lépett. Szükség van az intézkedés hatásainak azonnali egyeztetésére a kormányzati és az ellenzéki szakpolitikusok között. Utalt a többmilliárdos nagy- és kiskereskedelmi készletekre, a patikai árrés alakulására. Elmondta, hogy az Orbán-kormány idejében is szükség volt a tb-kassza kiadásának és a lakossági terheknek a mérséklésére, ám akkor kizárólag a tb által támogatott körben akadályozták meg az árak emelését.

A szakminiszter a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, szándékukban áll a szigorítások miatt veszteséget elszenvedő patikák kompenzálása. A tárca helyettes államtitkára és az OEP főigazgatója tegnap tárgyalt a Magyar Gyógyszerészkamara elnökségével. A köztestület elnöke arról tájékoztatott: további megbeszélések kellenek, mert a minisztérium által felajánlott összeg nem fedezi becsült veszteségüket.

Értesülések szerint az ajánlat 1,75 milliárd forint volt. Hávelné Szatmári Katalin elvárja, hogy a patikusok jövedelmezősége azon a szinten maradjon, amit Kökény Mihály miniszter a múlt ősszel számukra megígért.