Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Ismét a gyógyszercégek állják a hiányt?

2004.03.09. 08:56
A gyógyszerkassza ismét kevésnek bizonyul az árkiegészítéshez. A gyógyszercégeken múlik, hogy árcsökkentéssel befoltozzák-e a negyvenmilliárdos lyukat.
Péntekig kaptak gondolkodási időt a gyógyszercégek arra, hogy eldöntsék: árbevételük 15 százalékát fizetik-e vissza az idén az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), vagy ugyanilyen mértékben csökkentik a gyógyszerek árát - tudta meg a Világgazdaság a szaktárca és az OEP, valamint a cégek képviselőinek tegnapi tárgyalásását követően. A szigor alól csupán a hatszáz forintnál olcsóbb orvosságok a kivételek.

Negyvenmilliárdos hiány

A szigorítást az ágazat vezetői azzal magyarázzák, hogy az idei, 239 milliárd forint összegű gyógyszerkassza kevés a biztosító által támogatott orvosságok árkiegészítéséhez. Szakértők szerint 40 milliárdos többletforrásra lenne szükség. Mivel a kormányzat nem kívánja tovább növelni a lakosság gyógyszerterhét, a szakminiszter ismét a cégek nagylelkűségére apellál.

Ám tavaly szeptemberben már volt ehhez hasonló kérés. Akkor a gyártók kisegítették a biztosítót, leszögezve: még egyszer nem ismételhető meg ez az eljárás. Az egészségügyi miniszter a napokban jelentette ki: januárban 15-16 százalékos gyógyszerár-növekedés történt. Ám a cégek szerint januártól csupán a tb által nem támogatott gyógyszerek árát emelhették, a 4600 tb-listán lévőt nem.

Szerkezetváltás

Tény azonban, hogy a betegek terhe ez utóbbi orvosságok vásárlásánál is nőtt, aminek egyik oka a gyógyszerekre kivetett öt százalékos áfa, valamint a kiskereskedelmi árrés egyszázalékos növelése. Emellett a tb bizonyos korrekciókat végzett a támogatott gyógyszereknél. Számos, elsősorban drágább gyógyszer tb-támogatása csökkent, több orvosságnál hetvenről harminc százalékra. Ezzel az volt az OEP célja, hogy az orvosok az olcsóbb terápiára állítsák át betegeiket.

A választás az OEP szempontjából ugyanakkora megtakarítást jelent, ám a cégeket nem egyformán érinti. Az exportálók számára ugyanis nem mindegy az ár. Ha itthon csökken a mértéke, az uniós csatlakozást követően megerősödhet a reexport. Megérné a tagállamok polgárainak, kereskedőinek nálunk vásárolni az olcsóbb gyógyszert. Sőt, az is előfordulhat, hogy a külhoni nagykereskedők a magyarországi szintre nyomják le a magyar patikaszerek árát, ami súlyos következményekkel járhat az eredményük kétharmadát exportbevételből nyerő cégek számára.

A cégek egyelőre nem nyilatkoznak, azonban ha a magyar piacon akarnak maradni, ismét a zsebükbe kell nyúlni. A hatályos törvények ugyanis lehetővé teszik a hatósági ár bevezetését, ha az a termék önköltsége mellett tisztességes mértékű nyereséget is tartalmaz.