Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Több mint hét százalékkal drágulnak a gyógyszerek

2005.01.20. 09:17
Négy és fél ezer patikaszert érint a döntés, amelynek a Népszabadság információi szerint az a fő oka, hogy a korábbi árkiegészítést mostantól már nem vállalja a kormány. Tavaly áprilisban egy megállapodás alapján a gyógyszergyártók és a szaktárca közösen vállalt 15 százalékos támogatáskiegészítést.

A Népszabadság információi szerint több mint négy és fél ezer patikaszer térítési díja változik február elsejétől átlagosan hét és fél százalékkal. Az ok: a költségvetés nem tudja tovább finanszírozni a tavaly áprilisi kormányzati döntés hatásait. Akkor a gyógyszertámogatásra fordítható kaszsza túlköltekezését 15 százalékos hatósági árcsökkentéssel próbálta mérsékelni a kormány, ám ezt az Alkotmánybíróság sértőnek ítélte. Ennek ellenére az orvosságok ára nem emelkedett július elsejétől 15 százalékkal, mert a gyártók, illetve a kormány átvállalta a lakossági térítésidíj-többletet - a támogatott gyógyszerek esetében ennyivel emelték a támogatást.

A kormány nem szeretne túlköltést

Dr. Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke a Népszabadságnak elmondta: a költségvetés már nem tudja vállalni azt a pluszterhet, hogy továbbra is kiegészítse a támogatott orvosságok árát 15 százalékkal. Az eredeti árak visszaállítása túl nagy kiadást okozna a lakosságnak, ezért született az a javaslat, hogy "csak" 7,5 százalékkal csökkenne a támogatáskiegészítés.

Az idén mintegy 284 milliárd forint költhető gyógyszerár-támogatásra, és a kormány szeretné, ha 2005-ben nem lenne jelentős túlköltés, írja a Népszabadság. A cél érdekében korrigálni kell a támogatási rendszert. Egyáltalán nem biztos, hogy a most 100 százalékkal támogatott orvosságok közül a jövőben is valamennyit e kategóriában kell tartani. Eltökélt szándék, hogy folytatja a kormányzat a generikus programot, vagyis az eredeti molekula olcsóbban előállított formájából még többet fogad be a társadalombiztosító. Például az egyik legnépszerűbb vérnyomáscsökkentő készítményért eredeti kiszerelésben 1644 forintot fizet a beteg, míg ugyanennek a másolt, azaz generikus változata csupán 106 forintba kerül.

44,5 doboz gyógyszer

Tavaly egy átlagos magyar gyógyszerfogyasztó 44,5 doboz orvosságot vett a patikákban. Ezek árához 280 dollár támogatást fizetett ki a tb - mondta a Népszabadságnak szerdán dr. Lengyel Gábor, az OEP főosztályvezetője. Hozzátette: az elmúlt tíz évben a betegek terhei a tizenkét-tizenháromszorosukra nőttek, az állam viszont csak hatszor-hétszer költött többet a támogatásokra.