Benedek
-5 °C
5 °C

Csúszik a rendszerváltás a gyógyszertámogatásban

2003.08.12. 08:21
Két héttel elhalasztaná a kormány az új gyógyszertámogatási rendszer életbelépését. Az egészségügyi minisztere szerint ez az idő elég ahhoz, hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, mely mindenki számára elfogadható.
A kormány nem hajlandó többet szánni a gyógyszertámogatásra a jelenleg erre a célra elkülönített 239 milliárd forintnál; Csehák Judit egészségügyi miniszter szerint az eredeti augusztus 15. helyett várhatóan szeptember elején lép életbe a rendszert szabályozó miniszteri rendelet. Ez azokat a kereteket szabja majd meg, amelyek túllépése esetén a kereten felüli forgalom támogatási összegét a gyártók visszafizetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP).

Elfogadhatóbb rendszert dolgoznak ki

Csehák Judit azért ült össze tegnap a gyógyszergyártók és gyógyszerészek képviselőivel, hogy az úgynevezett globális támogatási rendszer helyett egy, az érintettek számára elfogadhatóbb szisztéma kidolgozásáról meg tudjanak állapodni. A miniszter ígéretet tett, hogy nyomatékosan kéri a kormányfőt a rendszer hatálybalépésének két héttel való elcsúsztatására. Csehák szerint ez az idő elég arra, hogy olyan rendszert dolgozzanak ki a gyógyszergyártók és a patikák képviselőivel, amelyik mindenki számára kielégítő.

A gyártók és a gyógyszerészek tiltakoznak

Orbán István, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke rámutatott, hogy ehhez a teljes magyarországi gyógyszerforgalmat egységként kezelő, annak volumenét megszabó globális támogatási rendszer helyett olyan, az egyes gyógyszergyártók és az OEP közötti szerződéseken alapuló rendszerre volna szükség, amit minden Magyarországon jelen lévő gyártó el tud fogadni.

Bár a kamara még nem alakította ki álláspontját, a patikák szempontjából elfogadhatatlan, ha a készülő rendszer bármilyen mértékben is azok információs rendszerére akarna alapozni - vélekedett Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke.