Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Tavaszig nem nő a gyógyszerár?

2003.10.16. 08:19
Késésben vannak a jövő évre szóló gyógyszerártárgyalások, ezért könnyen lehet, hogy még februárban sem hajtható végre a tervezett áremelés. Gyógyszerekre az ideinél kevesebbet fordíthat jövőre az OEP.
Továbbra sincs időpontja a jövőre tervezett gyógyszeráremelésnek, mint ahogy a termelői árváltozás átlagos mértéke sem ismert - tájékoztatta a Napi Gazdaságot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Eredetileg 2004 februárjában hajtották volna végre az OEP és a gyártók három évre szóló megállapodása értelmében még 2003 közepén esedékes, de a kormány által elhalasztott áremelést.

Utóbb az OEP illetékese már azt mondta, hogy érdemes volna az árváltozásokat a gyógyszereket is érintő adóemelésekkel összehangoltan, januártól végrehajtani. Az ártárgyalásokról a nyár végén lehetett utoljára hallani, akkor az idei gyógyszerkassza megóvása érdekében egyedi megállapodásokat kötött az OEP: a termelők vállalták, hogy ha bizonyos szintet túllép a gyógyszerkassza havi kiadása, akkor a támogatás egy részét visszatérítik.

Kevés az idő

h i r d e t é s
Januári áremeléshez legkésőbb december elején kellene kihirdetni az új árakat az Egészségügyi Közlönyben. Az ártárgyalások lefolytatásáról szóló OEP-felhívás az október 8-i közlönyben megjelent: e szerint a gyártóknak október 20. és november 1. között kell közölniük a szükséges adatokat az egészségpénztárral. Ezt követően egy hónap állna rendelkezésre a támogatási elvek tisztázására és a tényleges ártárgyalások lezárására, ami a korábbi évek tapasztalatai alapján édeskevés.

Januárban tehát szinte biztos, hogy nem lesz áremelés, sőt a februári időpont is túl korainak bizonyulhat. A gyártóknak az volna az érdekük, hogy az adóemelések és a termelői árváltozások ne essenek egybe, mert a lakosság az áfa miatti kiadásbővülést esetleg a vállalatok nyakába varrná - mondta Fekete Tibor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője. Szerinte az ártárgyalások egy-másfél hónap alatt lefolytathatók, ehhez viszont mindkét tárgyalófél által elfogadott támogatási elvek szükségesek, erről viszont még nem nyilatkozott az OEP. A feltételek tisztázása minden egyes gyártóval külön-külön történik, ami több héttel nyújtja el a folyamatot.

Alacsonyabb a gyógyszerkeret

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke mást tartana célszerűnek: szerinte a májusi EU-csatlakozásig eltolható a gyógyszeráfa növelése, s hamarabb megtörténhet az áremelés. Az OEP felhívása nem nyújt eligazítást a várható árváltozás mértékéről.

A dokumentum inkább az árcsökkentésre helyezi a hangsúlyt - hívta fel a figyelmet Fekete Tibor. A kormány által elhalasztott idén júliusi intézkedés 3,5-4 százalékos áremelést jelentett volna a hároméves megállapodás alapján, ezt a gyártók biztos be kívánják vasalni. Az Egészségügyi Minisztérium pénteken egyeztet a gyártókkal a jövő évi feltételekről - tudtuk meg.

A kormánynak minden követ meg kell mozgatnia annak érdekében, hogy kordában tudja tartani a jövő évi gyógyszerkeretet, amely 3 milliárd forinttal alacsonyabb, mint az idén várható 242 milliárdos kiadás, s ráadásul tartalmazza az áfaváltozás kompenzációját is. Ez a tétel tehát - immár többéves rossz hagyományt követve - feszítetté teszi az egészségbiztosítás költségvetését. Ennek elkerülésére értesüléseink szerint olyan tervek is születtek, amelyek változtatnának a legmagasabb mértékben dotált termékkörök támogatási feltételein.