Ágnes
-1 °C
2 °C

Befagyasztja a kormány a gyógyszerárakat

2004.03.12. 13:48
Péntek éjfélig kapnak haladékot a gyógyszergyártók arra, hogy elfogadják a kormány ajánlatát - jelentette ki Kökény Mihály egészségügyi miniszter. Ellenkező esetben a kormány befagyasztja a gyógyszerárakat.
A kormány péntek éjféltől befagyasztja a gyógyszerárakat, ha a gyártól nem fogadják el a kormány javaslatait - jelentette ki Kökény Mihály egészségügyi miniszter egy rendkívüli sajtótájékoztatón.

Kökény Mihály a bejelentést követően elmondta, rendkívül sajnálja, hogy ehhez az eszközhöz kell nyúlniuk, de a kormánynak az az elsődleges célja, hogy csökkentse a lakosság terheit. "Tudom, hogy ez sérti a gyógyszergyárak érdekeit, de lakosság érdekei előbbre valók", közölte a miniszter.

Az intézkedés minden gyógyszert érint, nem csak a támogatott termékeket. Kökény szerint, ha továbbra is fenntartják a jelenlegi gyógyszertámogatási rendszert, az összeomláshoz vezetett volna. Példaként említette, hogy az elmúlt három évben összesen százmilliárd forintot fizettek ki támogatásként.

A miniszter javaslata szerint a gyártóknak a reklámköltségen és az eladásösztönzés költségein kellene spórolni.

Az egészségügyi kormányzat hétfőn készült, kétpontos javaslatcsomagja szerint a gyártóknak az idén 15 százalékkal kellene csökkenteniük termelői áraikat vagy ilyen mértékű önkéntes befizetést kellene vállalniuk a gyógyszerkassza javára. Az érdekképviseletek szerint a kötelező termelői árcsökkentés bevezetése esetén a jelenleg is olcsóbb, kisebb nyereségrátát tartalmazó készítmények körében több terméket is kivonhatnak a piacról a gyártók.