Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Gyorsan nő a banki feketelista

2004.03.17. 08:54
Tavaly drámai mértékben nőtt a pénzintézeti adós-feketelistára felkerült ügyfelek száma. A legfrissebb kimutatás szerint 110 ezer olyan lakossági hitelszerződés van, ahol az ügyfél tartozása több mint 90 napja lejárt, és meghaladja a minimálbért. Ez 37 százalékos növekedést jelent a 2002. év végi adatokhoz képest.
A legfrissebb kimutatás szerint 110 ezer olyan lakossági hitelszerződés van, ahol az ügyfél tartozása több mint 90 napja lejárt, és meghaladja a minimálbért. Ez 37 százalékos növekedést jelent a 2002. év végi adatokhoz képest.

Ennél is jelentősebb, 56 százalékos azon hitelszerződés-szegések számának növekedése, ahol a tartozást azt követően rendezték, hogy a törvényi feltételek teljesülése miatt a hitelező pénzügyi intézmény az adós adatait továbbította a feketelistaként működő bankközi adós- és hitelinformációs rendszerbe (BAR). Ezen 117 ezer ügyben érintett adósok a tartozásrendezést követően öt évvel lekerülnek az adóslistáról, az élő hiteltartozások viszont csak az ügyfél elhalálozásával törlődnek a BAR-ból - tájékoztatott a rendszert üzemeltető Bankközi Informatikai Szolgáltató Rt. (BISZ) vezérigazgatója, Rácz Lajos.

Kedvezőtlen feltételek

A hitelexpanziónak köszönhetően nemcsak az új BAR-ügyfelek száma nő, hanem "csúcsra jár" a rendszer lekérdezési modulja is. A vezérigazgató szerint a 430 partner pénzügyi intézményük által kezdeményezett lekérdezések száma 2002 végéhez képest 61 százalékkal nőtt, s ma már meghaladja a havi 150 ezret.

A lezárt ügyek növekedésében közrejátszanak, hogy vannak ügyfelek, akik gyorsan befizetik a kisebb tartozást, ha lakáshitelt akarnak felvenni. Ilyenkor azonban nem kerülnek le a BAR-ról. Rácz Lajos szerint a felvitt adatot idő előtt csak bizonyíthatóan hibás felvitel esetén lehet törölni, ám erre a banktechnikai törlésre csak az adatot felvivő bank jogosult.

A pénzintézeteknek lehetőségük van arra, hogy a BAR-on szereplő ügyfeleknek hitelezzenek - további fedezet, vagy kezes előírásával, illetve magasabb hitelkamatot előírva. Az esetek többségében azonban már a hitelrating első lépésében pirosat kap az adóslistán említett igénylő.