György
14 °C
24 °C

Megjelentek a befagyasztott gyógyszerárak

2004.03.23. 09:30
Szerdán kerül a parlament elé az a törvénymódosítási javaslat, amely nyomán a kormány végleg maga szabhatná meg a gyógyszerárakat. A 180 napos árbefagyasztás összesen hatmilliárd forintos veszteséget okozhat a kereskedőknek.
Hétfőn jelent meg a hivatalos közlönyben valamennyi törzskönyvezett gyógyszer befagyasztott - 85 százalékos - ára. Ezek a számok azonban nem a véglegesek. Azon 43 gyártó készítménye, amelyek megegyeztek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), április elseje után is a jelenlegi áron kapható.

Így jövő csütörtöktől több mint tízezer gyógyszer lesz átlagosan 15 százalékkal olcsóbb, míg 950 támogatott és 913 nem támogatott termék ára változatlan marad, akárcsak a 600 forintnál olcsóbb medicináké. A gyógyszerek végleges árát várhatóan a jövő héten teszik közzé. Nagykereskedők tegnap nyílt levélben fordultak Kökény Mihály egészségügyi miniszterhez, amelyben kifogásolják, hogy a gyógyszertárgyalásokba nem vonták be őket, ráadásul tájékoztatást sem kaptak arról, hogy az ellátás érdekében mire kell felkészülniük.

A levél szerint a kereskedőket az árbefagyasztás miatt 4-4,5 milliárd forintos egyszeri veszteség érheti, amely további 1,5 milliárd forinttal növekedhet a következő félévben. A kereskedők a gyártókat is felkérték arra, hogy kompenzálják veszteségüket, ám a gyártók erre nem mutatnak nagy hajlandóságot. A kereskedők veszteségét a kormánynak kell kiegyenlítenie - mondta a Napi Gazdaságnak Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Egyelőre kétséges, hogy mi történik az árbefagyasztás 180 napja után. Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfő reggel az MTV Napkelte című műsorában azt mondta, hogy a következő hat hónap alatt át kell alakítani a gyógyszer-finanszírozási és az egészségügyi intézményrendszert.

Tóth Judit, a szaktárca szóvivője szerint az új struktúra kidolgozására Holló Imre helyettes államtitkárt nevezték ki, akinek munkáját szakmai bizottság segíti. A testület várhatóan még e héten megkezdi munkáját. A gyártók azonban szkeptikusak. Várhatóan szerdán kerül a parlament elé az a törvénymódosítás, amely végleg hatósági áras termékké tenné a gyógyszereket. Egyelőre kétséges azonban, hogy a tervezett változtatást megszavazza az Országgyűlés.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft