Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elúszhat az APEH-es prémium

2004.11.24. 07:49
Már csak néhány napjuk van az adóhivatal, valamint a vám- és pénzügyőrség munkatársainak, hogy kiderüljön, sikerült-e teljesíteniük az év végi prémium kifizetéséhez előírt feltételeket. A Világgazdaság számításai szerint erre csak a vámosoknak maradt némi esélyük.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal dolgozói 6,79 milliárd forint jutalmat kapnak, ha az eva, az áfa és az szja együttes összege az év végén eléri a 2850,5 milliárd forintot. A törvény szerint még a karácsonyi ünnepek előtt kifizethető a prémium, ha november 25-ig, azaz holnapig elérik ennek az összegnek legalább a 88 százalékát (2508,4 milliárd).

A pénzügyi tárca legfrissebb kimutatásai szerint október végén e három adónemből beszedett összeg elérte a 2113 milliárd forintot. A PM - meglehetősen feszített - prognózisa novemberre durván 283 milliárdot vár szja-ból és áfából, evából néhány száz millió jöhet hozzá. Ezzel együtt az elmúlt tizenegy havi bevétel 2400 milliárd körül alakul, vagyis még mindig mintegy 108 milliárd hiányzik ahhoz, hogy megüsse a jutalom kiutalásának minimális feltételét.

A vámosok kapnak

Október végéig 1331,6 milliárdos bevételre tett szert a vám- és pénzügyőrség, ez 2,5 százalékkal fölötte van az időarányosan elvárható összegnek. Ez így önmagában akár bizakodásra adhatna okot az év végi premizálás szempontjából, ám éppen azok a mutatók nem alakulnak fényesen, amikhez a prémium kifizetését kötötte a PM. A törvény szerint akkor fizethető ki a vámosoknak az év végi 2,605 milliárd forintos prémium, ha a vám- és importbefizetések elérik a 42,5 milliárd forintot, a jövedéki adók pedig a 661,7 milliárdot. Ha november 30-ig ezt a két célt legalább 89 százalékban sikerül elérni - ez adott esetben 37,8, illetve 588,9 milliárd forint -, akkor a juttatást teljes egészében még az idén a vám- és pénzügyőrség rendelkezésére kell bocsátani.

A tizedik hónap végéig ebből a két tételből 37,4, illetve 525,5 milliárd került a szervezet számláira. Kiemelt figyelmet érdemelnek a novemberi eredmények, hiszen ettől függ, meglesz-e a várt bevétel. Nem sok jóval biztatnak azonban az adatok. Az év második felében a vámbevételek hónapról hónapra néhány tizedszázalékkal emelkedtek. Ha az átlagos növekedési ütemet feltételezzük novemberre is, akkor a hónap végén meglesz a minimálisan elvárt összeg. Azonban a jövedéki adó esetén - ugyancsak átlagos (58,7 milliárdos) növekedéssel számolva - mindössze 584,2 milliárd lehet.

Ám most éppen kapóra jön az az év közbeni szabályváltozás, miszerint a dohányadónál az eddigi három hónapról kettőre szűkítik a fizetési halasztási időt. (Ennyit indokol csak a termelési átfutás.) Ez azt jelenti, hogy november végén nem egy-, hanem másfél havi jövedéki adót fizetnek be a dohánygyártók és -kereskedők. Ezzel hétmilliárd forintos "prémiummentő" pluszbevételre tesz szert a vámhatóság, amivel a kritikus határ fölé - 591,2 milliárdra - tornászhatja fel jövedékiadó-bevételeit.