Valér
4 °C
8 °C

Gyógyszerfelvásárlás nincs, de hiány van

2004.11.29. 07:59
Több gyógyszer néhány napja nem kapható a patikákban, holott a gyógyszerészek nem tapasztaltak felvásárlási lázat, a nagykereskedők pedig a megszokottnál nagyobb mennyiségben szállítanak.
A gyógyszerpiacon év végén általában növekszik a forgalom, elsősorban az ilyenkor gyakoribb megbetegedéseknek és az év eleji áremeléseknek betudhatóan. Idén azonban egyelőre elmaradt a felvásárlási láz, ám több medicina mégsem kapható már napok óta - tudta meg a Napi Gazdaság piaci forrásokból. A hiány elsősorban a penicilin tartalmú készítményeket érinti, köztük van több receptre kapható antibiotikum, illetve a legkedveltebb fájdalom- és lázcsillapítók.

Drágulás miatt

A Napi Gazdaság által megkérdezett patikusok csak kisebb forgalomnövekedésről számoltak be, amely elsősorban az ilyenkor gyakori meghűléses megbetegedéseknek tudható be, ez önmagában azonban nem okozhat hiányt. Információk szerint a nagykereskedők ráadásul a többi hónaphoz képest nagyobb mennyiségben szállítanak a patikáknak. Bizonyos termékek esetében azonban megfontolásra késztetheti őket, hogy január elsejétől a nem támogatott készítmények akár 15 százalékkal is drágulhatnak, e medicinák ugyanis - a gyártók és a kormány közötti megállapodás értelmében - szabadárasak lesznek.

Ez azonban nem törvényszerű, sőt az is előfordulhat, hogy több készítmény olcsóbb lesz, mint tavaly januárban volt - mondta lapunknak Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. A támogatott készítmények esetében Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábbi bejelentése szerint jövőre 7 százalék alatti drágulásra lehet számítani. A gyártók csak akkor emelhetik az árakat 2006 végéig, ha a forintárfolyam kilép a június elsejei 252,05 forintos eurókurzus +/- 6,25 százalékos sávjából.

Más piaci szakértők szerint a gyógyszerek visszatartása a gyártók részéről kétséges, mert ez a tavaszi gyógyszerháború idejében sem volt tapasztalható, sem gyártói, sem nagy-, illetve kiskereskedői szinten. Ugyanakkor egyes feltételezések szerint a gyártók azért nem növelik a kapacitásaikat, hogy az esetleges drágulás haszna náluk csapódjon le.