Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egyre több megy el gyógyszerre

2005.03.24. 07:42
Idén az első tizenegy héten az előirányzathoz képest hétmilliárdos túllépést produkált a gyógyszerkassza - tudta meg a Napi Gazdaság. A költségvetés az idén 284 milliárd forintot szán gyógyszerekre.
A múlt hét végére a gyógyszerkiadások összege átlépte a 69 milliárd forintot, ez 10 milliárddal több a tervezettnél - értesült a Napi Gazdaság. Ugyanakkor a patikák számára az év elején kifizetett hárommilliárd forintos támogatás is a gyógyszerkassza terhére történt, így a tényleges hiány hétmilliárd forint körül lehet.

Negyedével nőtt

A túllépés egyik oka lehet, hogy februártól 7,5 százalékkal drágultak a gyógyszerek, ezért januárban ismét felvásárlási láz volt a gyógyszertárakban, ráadásul az influenzajárvány sem kerülte el az országot, ami szintén forgalomnövekedést generál. Az első hónapban 16,2 százalékkal nőtt a gyógyszer- és gyógyászatitermék-kiskereskedelem eladásainak volumene, igaz, ez az érték a támogatott és nem szubvencionált patikaszerekre együtt érvényes.

A költségvetés idén 284 milliárd forintot szánt gyógyszerekre, ez viszont ötmilliárddal kevesebb a 2004-ben elköltött összegnél. Tavaly több mint 23 százalékkal emelkedett a gyógyszerfogyasztás.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábban azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy idén a növekedés nem lesz két számjegyű. Jó jel, hogy április 1-jétől több generikus termék ára 5-20 százalékkal csökken. A nyugodt gyógyszerpiac ráadásul ma már a cégek érdeke is, hiszen ha minden óvintézkedés ellenére bedől a kassza, a költségeket a gyógyszergyártók és a tb közösen fedezik.