Valér
4 °C
8 °C

Drágábbak lesznek a gyógyszerek

2005.06.20. 12:13
Ezerkétszáz gyógyszer lesz drágább július elsejétől, hetven százalékuk száz forinttal, a maradék harminc százalék ára ötszáz forinttal drágul. Kétszáz termék ára csökkenni fog, ötszázé pedig változatlan marad.
Július elsején ezerkétszáz támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, kétszáz gyógyszeré pedig csökken - jelentette be Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. A második félévtől 1900 termékre terjeszti ki az OEP az úgynevezett fix összegű támogatási technikát. Ez azt jelenti, hogy egy referenciatermék árához meghatározott százalékos támogatást fixnek tekintve a hasonló hatóanyagú vagy terápiájú szerek támogatási összege nem haladja meg a referenciatermékét.

A változás ezerkétszáz terméknél áremelkedést, kétszáz terméknél pedig árcsökkenést jelent, míg mintegy ötszáz készítmény ára változatlan marad. Az 1200 termék 70 százalékánál az emelkedés mértéke nem éri el a száz forintot, a fennmaradó 30 százalék esetében pedig átlagosan ötszáz forint növekedést tapasztalhatnak majd a betegek.

Ha a beteg július elsejétől a korábban használt gyógyszerével azonos hatóanyagú vagy terápiásan egyenértékű generikus készítményt választ, gyógyszerköltsége csökken - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.