Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem jönnek már a gyógyturisták!

2006.02.16. 10:12
Jelentősen csökkent tavaly a gyógyszállók kihasználtságának bővülése: míg 2004-ben 12, addig tavaly csak 6 százalékkal többen vették igénybe a szolgáltatást.

Többek között ebben mutatkozik meg a német és osztrák egészségbiztosítás átalakítása: 2004 elejétől ugyanis a főbb küldő országokban nem finanszírozzák a betegek gyógykezelését a fürdőkben.

A magyar egészségbiztosító 4,7 milliárd forintot költött tavaly ilyen gyógykezelésekre.

A magyarországi gyógy- és wellness-szállodáknak jelentős bevételkiesést kell lenyelniük annak nyomán, hogy az európai állami biztosítás egy évvel ezelőtt kiszállt a finanszírozásból. A német és az osztrák állami egészségbiztosítás 2004. január 1-jétől már nem állja a korábban finanszírozott gyógyfürdői szolgáltatásokat, így az a magánbiztosítókra maradt. Ennek hatása a legnagyobb küldő piacokról - Németországból és Ausztriából - érkező vendégek számában érezhető - mondta lapunknak Baranyai György, a Magyar Szállodaszövetség wellness tagozatának vezetője.

A KSH adatai szerint 2004-ben a gyógyszállodákban 12 százalékkal több külföldi vendég 7 százalékkal több éjszakát töltött el, mint az előző évben. A legfrissebb számítások szerint tavaly a külföldi vendégek száma a gyógyszállókban már csak 6, a wellness-szállodákban 19 százalékkal nőtt. A belföldi vendégforgalom bővülése is számottevően lassult a KSH szerint: 2004-ben a gyógyszállodákban még 30, tavaly már csak 13 százalékkal nőtt a forgalom. Baranyai szerint a gyógyszállók korábbi nagyon magas, 80-90 százalékos foglaltsága 15-20 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni, ami hasonló mértékű bevételkieséssel jár - azaz a bevételek várható növekedése elillanni látszik.

A wellness házak viszont egész évben magas - 60-70 százalékos - kihasználtsággal működnek (az országos átlag 50-60 százalék volt), csak a január-februári időszak bizonyult gyengébbnek. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának tavaly 7 százalékát tette ki a gyógy- és termálturizmus. E hotelek kihasználtsága nyáron - feltehetően a családi nyaralóturizmus fellendülése miatt - csökken. Baranyai szerint mindezzel együtt már nehezen értékesíthetők a wellness-szolgáltatásokat nem kínáló szállodai helyek, így egyre nő a wellnesshotelek aránya a gyógyszállok rovására. A szolgáltatásokért pedig már 20-25 százalékban üdülési csekkel fizetnek. A hoteltulajdonosok uniós forrásokat is igénybe vehetnek a wellness-szállodai fejlesztésekhez, a következő uniós költségvetési időszakban kifejezetten gyógy- és wellness-fejlesztésekre is elkülönítenek forrásokat.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft