Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevesektől szedik az extraadót

2007.05.18. 08:18
Három magyarországi gyógyszergyártói szövetség bizonytalan, botrányosnak tartják, hogy nincs információjuk arról, hányan tettek eleget az adózási elõírásnak – az extra adóelõleget akkor kell fizetni, ha a gyógyszerkiadások egy adot hónapban átlépik az éves keret idõarányos részét. Csakhogy a törvény rossz, és most csak azon gyártóktól szednek pénzt, akiknek van hazai képviselete.

A gyógyszergyártók 588 millió forint adót fizettek be április 20-ig az adóhatóságnak január második felében, az egészségbiztosító támogatásával forgalmazott készítmények tb-támogatása után - tájékoztatta a Világgazdaságot a Pénzügyminisztérium. Arról nem kaptunk információt, hogy a 140 körüli gyártó-forgalmazó közül hányan rótták le a 12 százalékos forgalomarányos adót. Márpedig ha a biztosító ez évi 364 milliárd forintos, felül zárt költségvetését nézzük, amelyben 50 milliárdos cégbefizetéssel számoltak, az elsõ részlet kevésnek bizonyul. (Az összegben 5 milliárdot tesz ki az orvoslátogatók után fizetendõ, évi 5 millió forint regisztrációs díj.)

A három magyarországi gyógyszergyártói szövetség bizonytalan, botrányosnak tartják, hogy nincs információjuk arról, hányan tettek eleget az adózási elõírásnak. Ugyanis nem tagja a szövetségeknek az összes, hazánkban forgalmazó társaság. Egyéb gondjuk is van, így e hét szerdán vizsgálatot kezdeményeztek az OEP fõigazgatójánál. Szükségesnek tartják a biztosító által közölt irreális gyógyszerforgalmi adatok forrásának, hitelességének, kezelésének a felülvizsgálatát, a Állami Számvevõszék és más szervezetek bevonását.

Ez azért fontos a számukra, mert a január 16-tól hatályos gyógyszer-gazdaságossági törvény szerint nem csak a 12 százalékos adó sújtja õket. Amenynyiben ugyanis a tb gyógyszertámogatásának kiáramlása egy adott hónapban meghaladja az elõirányzat idõarányos részét, úgy az orvosságot forgalomba hozó társaságnak további adót kell fizetnie, ez az úgynevezett sávos befizetési elõleg. Az OEP a cégek kettõs adóztatásával, az olcsóbb készítmények alkalmazásával, a tb-támogatási kulcsok csökkentésével tarthatja csak be az idei büdzsét.

Ám a törvény nem egyértelmû, már a befizetési kötelezettség megnevezése körül is vita alakult ki az egészségügyi és a pénzügyi tárca között, a polémia végére a PM tett pontot: adóként kell átutalni a pénzt minden hónap 20-ig, az APEH honlapján megtalálható költségvetési számlaszámra.

Galibát okozott, hogy 35-45 százalékuknak nincs hazánkban bejegyzett képviselete, így az OEP hiába juttatta el a külföldi anyacégeknek a forgalmi adatokat, rájuk nem vonatkozhatnak a magyar adószabályok - vallják. Mivel törvénymódosításra csak õsszel kerülhet sor, ezt a dilemmát a PM azzal a javaslatával oldotta meg, hogy bízzanak meg ezek a gyógyszercégek hazai pénzügyi képviselõt az adózás lebonyolításával. Ez azonban nem transzparens, így az itthoni székhelyû, képviselettel rendelkezõ gyártók és forgalmazók attól tartanak: a szem elõtt lévõktõl szedik majd be az adót. Gyanújukat az is táplálhatja, hogy nem kaptak választ arra: hány cég és mekkora összeget fizetett be a januári forgalma után.