Mária
17 °C
29 °C

Kevesektől szedik az extraadót

2007.05.18. 08:18
Három magyarországi gyógyszergyártói szövetség bizonytalan, botrányosnak tartják, hogy nincs információjuk arról, hányan tettek eleget az adózási elõírásnak – az extra adóelõleget akkor kell fizetni, ha a gyógyszerkiadások egy adot hónapban átlépik az éves keret idõarányos részét. Csakhogy a törvény rossz, és most csak azon gyártóktól szednek pénzt, akiknek van hazai képviselete.

A gyógyszergyártók 588 millió forint adót fizettek be április 20-ig az adóhatóságnak január második felében, az egészségbiztosító támogatásával forgalmazott készítmények tb-támogatása után - tájékoztatta a Világgazdaságot a Pénzügyminisztérium. Arról nem kaptunk információt, hogy a 140 körüli gyártó-forgalmazó közül hányan rótták le a 12 százalékos forgalomarányos adót. Márpedig ha a biztosító ez évi 364 milliárd forintos, felül zárt költségvetését nézzük, amelyben 50 milliárdos cégbefizetéssel számoltak, az elsõ részlet kevésnek bizonyul. (Az összegben 5 milliárdot tesz ki az orvoslátogatók után fizetendõ, évi 5 millió forint regisztrációs díj.)

A három magyarországi gyógyszergyártói szövetség bizonytalan, botrányosnak tartják, hogy nincs információjuk arról, hányan tettek eleget az adózási elõírásnak. Ugyanis nem tagja a szövetségeknek az összes, hazánkban forgalmazó társaság. Egyéb gondjuk is van, így e hét szerdán vizsgálatot kezdeményeztek az OEP fõigazgatójánál. Szükségesnek tartják a biztosító által közölt irreális gyógyszerforgalmi adatok forrásának, hitelességének, kezelésének a felülvizsgálatát, a Állami Számvevõszék és más szervezetek bevonását.

Ez azért fontos a számukra, mert a január 16-tól hatályos gyógyszer-gazdaságossági törvény szerint nem csak a 12 százalékos adó sújtja õket. Amenynyiben ugyanis a tb gyógyszertámogatásának kiáramlása egy adott hónapban meghaladja az elõirányzat idõarányos részét, úgy az orvosságot forgalomba hozó társaságnak további adót kell fizetnie, ez az úgynevezett sávos befizetési elõleg. Az OEP a cégek kettõs adóztatásával, az olcsóbb készítmények alkalmazásával, a tb-támogatási kulcsok csökkentésével tarthatja csak be az idei büdzsét.

Ám a törvény nem egyértelmû, már a befizetési kötelezettség megnevezése körül is vita alakult ki az egészségügyi és a pénzügyi tárca között, a polémia végére a PM tett pontot: adóként kell átutalni a pénzt minden hónap 20-ig, az APEH honlapján megtalálható költségvetési számlaszámra.

Galibát okozott, hogy 35-45 százalékuknak nincs hazánkban bejegyzett képviselete, így az OEP hiába juttatta el a külföldi anyacégeknek a forgalmi adatokat, rájuk nem vonatkozhatnak a magyar adószabályok - vallják. Mivel törvénymódosításra csak õsszel kerülhet sor, ezt a dilemmát a PM azzal a javaslatával oldotta meg, hogy bízzanak meg ezek a gyógyszercégek hazai pénzügyi képviselõt az adózás lebonyolításával. Ez azonban nem transzparens, így az itthoni székhelyû, képviselettel rendelkezõ gyártók és forgalmazók attól tartanak: a szem elõtt lévõktõl szedik majd be az adót. Gyanújukat az is táplálhatja, hogy nem kaptak választ arra: hány cég és mekkora összeget fizetett be a januári forgalma után.