Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nem gyógyszer a Tahiti Noni

2001.11.29. 13:58
Megtévesztették a fogyasztókat azok a forgalmazók, akik a Tahiti Noni nevű gyümölcslevet gyógyító hatású termékként értékesítették - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
A GVH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében tájékoztat arról, hogy eszerint a Tahiti Nonit kizárólag gyümölcsléként lehet forgalmazni, a termék nem minősül sem gyógyhatású készítménynek, sem táplálék-kiegészítőnek.

A versenytanács több forgalmazót 200 ezertől 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtott. Az érintetteknek egyúttal külön-külön, két országos napilapban helyreigazító közleményt kell közzétenniük, amelyben azt is feltüntetik: a Tahiti Noni használatának esetleges egészségre károsító hatását nem vizsgálta hatóság.

A GVH ugyancsak a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást a miskolci Tamburello Kft. ellen, amely egy helyi újságban "díjmentesen hívható" és "hívását mi fizetjük" szövegű hirdetéseket tett közzé. A versenytanács megállapította, hogy a kft. ugyan nem teljesítette maradéktalanul a reklámokban tett ígéreteit, ugyanakkor ennek a piacra gyakorolt csekély hatása miatt az eljárást megszüntette.