Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A kormányra várnak a gyógyszergyártók

2004.05.28. 15:14
Nem indultak hivatalos tárgyalások a kormány és a gyógyszergyártók között, a szakma csak találgatja, milyen megoldással rukkolhat elő a kabinet.
Nem indultak hivatalos tárgyalások a gyógyszergyártók és a kormány között azt követően, hogy az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek minősítette a gyógyszerárakat április 1-jétől befagyasztó kormányrendeletet - állítják a gyógyszergyártókat tömörítő szövetségek. "Puhatolózó jellegű kapcsolatkeresés van, de ez nem nevezhető tárgyalásnak" - közölte Fekete Tibor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) szóvivője az MTI érdeklődésére pénteken. A gyártók várják a kormány ajánlatát, ahhoz tudják majd kialakítani a véleményüket. Addig csak annyit tehetnek, hogy az Alkotmánybíróság határozatának részletes indoklását elemezve próbálják körülhatárolni, hogy a kormány milyen megoldásokban gondolkodhat - fejtette ki a Magyosz szóvivője.

Fontos a kiszámítható jogi környezet

Nagy Ákos, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója elmondta: egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés a tárgyalásokra. Hozzátette: a gyógyszergyártók számára nagyon fontos, hogy hosszú távú, kiszámítható jogi környezet jöjjön létre, és ennek érdekében kompromisszumkészek a tárgyalásokon. A gyártók bíznak abban, a kormány is elfogadja azt, hogy szükséges a gyártókkal tárgyalni és kompromisszumokat kötni, mert így lehet megtalálni az optimális megoldást.

Alkotmányos kifogások

Az Alkotmánybíróság (AB) keddi határozatában kimondta, hogy a gyógyszerárak befagyasztását előíró rendelet megalkotásakor a kormány túllépte az ártörvényben adott felhatalmazás kereteit, és anélkül rendelkezett az árakról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. A testület egyúttal alkotmányos követelményt határozott meg, amely szerint az árakra vonatkozó rendelkezésre csak a feltételek együttes fennállása esetén, kivételesen, átmeneti jelleggel, a beavatkozás időbeli hatályának meghatározása mellett kerülhet sor. Az AB alkotmányellenessé nyilvánította az ártörvényt módosító, még hatályba nem lépett azon szabályokat is, amelyek értelmében nem a törvény, hanem kormányrendelet határozta volna meg a gyógyszerek kiskereskedelmi forgalomban felszámítható legmagasabb árát. Így ezek a rendelkezések nem lépnek hatályba. A határozat a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg, időt hagyva a szükséges intézkedések megtételére.

A kormány elkötelezett, de még nem keresi a megoldást

A kormány nyilatkozataiból kitűnik: továbbra is elkötelezett amellett, hogy a betegek gyógyszerterhei ne nőjenek az idén. A gyógyszerárak mérséklésének lehetséges megoldásáról a kormány pünkösd utánra ígért tájékoztatást. Két kormánypárti képviselő indítványára várhatóan június 7-én rendkívüli parlamenti ülésnapot tartanak, amelyen a gyógyszerárak megállapításáról szóló törvényjavaslatot tárgyalják. Bőhm András (SZDSZ) és Szabó Lajos (MSZP) indítványának lényege, hogy ha rendkívüli körülmények állnak be a gyógyszerpiac területén, akkor a kormány indokolt esetben jogosult legfeljebb egy évre befagyasztani a gyógyszerek árát.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft