Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Közgyógyellátás: teljes átalakulás

2006.03.03. 08:10
Teljes átalakulás vár a közgyógyellátás rendszerére, amelynek első szakasza a gyógyszerellátást érinti, írta a Napi Gazdaság.
Július elsejétől már csak az új szabályok alapján lehet kiadni az új közgyógyigazolványokat, míg a rendszerben lévő mintegy 500 ezer személynek egy év alatt kell alkalmazkodni az új feltételekhez. A legfontosabb változás az, hogy megszűnik az ingyenesen és korlátlan mennyiségben adható készítményeket tartalmazó, úgynevezett hétszázas lista.

A mennyiségi korlát hiánya miatt ugyanis olyan eset is volt, hogy egy beteg egyetlen hónap alatt 72 doboz nyugtatót válthatott ki. Júliustól ezért a jelenlegi jogosultsági feltételek megtartásával a rászorultakra szabott, egyéni gyógyszerkeretet vezetnek be. Ennek alsó határa ezer forint, míg a felső küszöb 12 ezer forint lesz - ez utóbbi összeget csak a krónikus betegségben szenvedők igényelhetik. A keretet a krónikus betegségek figyelembevételével a legalacsonyabb árú terápiás gyógyszerek napi költsége alapján állapítják meg, így az összeg év közben módosítható.

Az egyéni gyógyszerkeretet háromhavonta, egyenlő részletekben bocsátja rendelkezésre az OEP. Ezek maradványát év közben továbbvihetik a jogosultak. A keret egyenlegét az OEP tartja nyilván, a patikák pedig online terhelik majd azt, így a betegek minden vásárlás után megtudhatják, milyen az aktuális egyenlegük. Az alanyi jogosultak, ám krónikus betegségben nem szenvedők - szociálisan rászorulók, mozgássérültek - kerete nulla forint lesz ugyan, viszont minden közgyógyosnak évente 6 ezer forint áll majd rendelkezésére akut betegségeinek kezelésére.

Mindez tulajdonképpen a generikus program része: a beteg megveheti ugyan a drágább (esetleg innovatív) készítményt is, de a különbözetet neki kell megfizetnie. Innovatív készítmények a hétszázas listán sem szerepelnek. A változást a gyógyszergyártók is üdvözlik. "Egyetlen kormánytól sem várható, hogy a közgyógyellátásba a legdrágább innovatív készítményeket vonja be" - fogalmazott a Napi Gazdaságkérdésére Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Az új rendszerben a betegek sokkal több készítményhez juthatnak hozzá, ugyanakkor az ellenőrizhetőbb elszámolás mellett csökkenhetnek a gyógyszerkassza kiadásai (2004-ben 32 milliárdot fordítottak a közgyógyellátás keretében patikaszerre) is, véli Székely.