Gusztáv
-4 °C
1 °C

Gyógyszerek: dobozdíj helyett minimáldíj

2006.08.14. 08:22
Dobozdíj bevezetése helyett a jelenlegi, százalékos gyógyszerár-támogatási rendszer finomítását, és a közgyógyellátásban, valamint az eddig 100 százalékkal támogatott gyógyszerkörben a térítésmentesség megszüntetését és egyfajta minimáldíj bevezetését tartanák indokoltnak a hazai és a nemzetközi gyógyszergyártók egyesületei. Ez utóbbira nyitottnak mutatkozik a szaktárca, hiszen az ingyenesség a betegek szemében elértékteleníti a drága orvosságokat.

Az egészségügyi reformtervet tartalmazó Zöld könyv készítői a gyógyszerkiadások visszafogásának egyik eszközeként a dobozdíjfizetést jelölték meg. Eszerint két-három csoportba sorolnák az orvosságokat, az azonos csoportba soroltakért egységes térítési díjat fizetnének a betegek. A dobozdíj összege 600, 1000, 1200 forint lehetne. Ez a rendszer a drágább készítmények irányába tolná el a forgalmat, ez tovább növelné a biztosító gyógyszerkiadását - véli a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz).

Nem szerencsés

A Zöld könyv készítői szerint hazánkban majdnem annyit költ a tb gyógyszertámogatásra, mint az aktív fekvőbeteg-ellátásra, ez 350 milliárd forint az idén. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete azonban úgy érvel: amíg az egy lakosra jutó gyógyszerkiadás abszolút értékben megfelel a hasonló fejlettségű országokénak, a fekvőbeteg-ellátásra fordított összeg - többek között az alacsony bérek miatt - jelentősen elmarad azoktól.

A Magyosz azért sem tartaná szerencsésnek a dobozdíj bevezetését, mert árérzéketlenné válnának a betegek. A gyógyszeripar képviselői szerint visszavetné a kormányzat által meghirdetett generikus programot is, pedig a zöld könyvben kifogásolták, hogy az eddigi kísérletek sem jártak sikerrel, 1997 és 2005 között a generikus orvosságok piaci részesedése 31 százalékról 26-ra esett vissza. A folyamatot a hazai gyártók jelentős kapacitása érdekében is meg kell állítani - vélik.

Az SZDSZ nyitott

Ám az innovatívok egyesülete az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének felmérésére hivatkozva azt állítja: a másolatkészítmények aránya 2004-ben 34,2 százalékot tett ki, ez a vizsgált 18 európai ország között a harmadik legmagasabb érték. Szerintük a költségnövekedést nem a legkorszerűbb gyógyszerek okozzák: tavaly azokra a tb-kassza 3 százalékát költötték. Úgy látják: az originális, a másolat- és a vény nélküli szerek (OTC) egységben való kezelése ad módot a generikus árversenyre, az új termékek befogadására s az OTC-szerek szabad árversenyére.

Egy a Világgazdaságnak nyilatkozó, a szabad demokratákhoz közel álló szakértő szerint az SZDSZ politikusai nyitottak a különböző vélemények befogadására. Elképzelhetőnek tartanának egy vegyes rendszerű gyógyszerár-támogatási rendszert, amelyben a dobozdíjat például csak a generikus gyógyszerkörben vezetnék be, a többi csoportban maradna a százalékos és fix összegű támogatás.