Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Tízezer gyógyszer ára csökken

2004.03.17. 17:32
Áprilistól több mint tízezer gyógyszer lakossági ára csökken - ez lesz a következménye annak, hogy a hónap elejétől a kormány 85 százalékon befagyasztja a gyógyszerárakat. A kormánydöntés oka, hogy a gyógyszergyártók többsége nem írta alá a szaktárca ajánlatát, hogy 15 százalékkal kellene csökkenteniük termelői áraikat vagy ilyen mértékű önkéntes befizetést kellene vállalniuk a gyógyszerkassza javára
A jelenlegi árak 85 százalékán fagyasztja be a kormány a gyógyszerárakat április elsejétől - jelentette be Kökény Mihály egészségügyi miniszter a kormány szerdai ülése után. Április elejétől így több mint tízezer gyógyszer lakossági ára csökken.

Ennek oka, hogy 2001 óta különösen nőttek a gyógyszerkassza kiadásai, és ez sem az adófizetők, sem a betegek terhére nem növelhető tovább. A miniszter tájékoztatása szerint a recept nélkül kapható gyógyszereknél infláción felüli volt az árnövekedés, a támogatott gyógyszereknél pedig nagy volt a forgalomnövekedés.

Az elmúlt évben húsz százalékos bevételnövekedése volt a gyógyszergyártóknak - említette Kökény Mihály. Összehasonlításként az Európai Unióban 5-8 százalék volt ez az érték.

A Magyarországon bejegyzett 138 vállalatból 42 írta alá a kormány ajánlatát, mely szerint 15 százalékkal kellene csökkenteniük termelői áraikat vagy ilyen mértékű önkéntes befizetést kellene vállalniuk a gyógyszerkassza javára. Az együttműködő cégek azonban a teljes forgalomnak csak 15 százalékát adják.

A patikák is rosszul járnak

Kökény Mihály elismerte, hogy a gyógyszerárak befagyasztása miatt csökken patikák haszna, így ezek megsegítésére 2,5 milliárd forintot fordít a kormány.

A kormány arra is felszólítja a gyógyszergyártókat, hogy a 600 forintnál drágább készítmények esetében 15 százalékkal csökkentsék áraikat a promóciós költségek terhére.

A gyógyszergyártók és a kormányzat tárgyalásainak eredménytelensége miatt veszélybe kerülhet a magyarországi gyógyszerellátás - mondta szerdán az MTI-nek a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. A gyógyszerárak várható befagyasztása miatt ellátási zavarok, gyógyszerhiány várható - jelentette ki Hávelné Szatmári Katalin.

A várt haszon elmaradása következtében a gyógyszergyártók egyes termékek gyártását beszüntethetik, a patikák pedig készleteiket a keletkezett veszteségek miatt minimális szinten tartják majd, és így bizonyos készítményekhez adott esetben csak rendeléssel juthatnak hozzá a betegek. Gondot jelent az is, hogy a gyógyszergyártók az uniós csatlakozás után egyes termékeket inkább a külföldi piacokon értékesítenek majd, ahol magasabb áron adhatják el készítményeiket.