Vény nélküli gyógyszerekre költünk

2005.06.24. 08:45
Miközben a rendszerváltáskor csupán évi kétmilliárd forintot költöttek a magyarok a recept nélkül kapható (OTC) készítményekre, tavaly ez az összeg már jócskán meghaladta a 63 milliárdot.

Magyarországon jelenleg több mint 12 ezer gyógyszer kapható, ezeknek mintegy fele nem támogatott készítmény. A hatezer nem szubvencionált patikaszer 60 százaléka recept nélkül kapható, ezek az úgynevezett OTC-készítmények. Ebbe a kategóriába tartoznak a legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapítók - például az aszpirin, a Panadol és az Algopirin - a megfázás elleni készítmények vagy izomfájdalmakra, bőrgyógyászati panaszokra használt kenőcsök. Az OTC-k a rendszerváltással egy időben jelentek meg a magyar gyógyszertárakban, 1990-ben 134 ilyen termék volt kapható, a számuk ma már meghaladja a három és fél ezret.

Előretörnek a szabadáras gyógyszerek

Hasonló dinamikával bővült az OTC-szerek forgalma is: amíg tizenöt éve évi kétmilliárd forintot költöttek ezekre a magyarok, tavaly már 63,4 milliárdot. E készítmények a patikák forgalmának stabilan 17-20 százalékát adják (a többit a vényre kaphatók teszik ki), míg a teljes lakossági fogyasztáson belül 33,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek. Bár az átlagos fogyasztás folyamatosan emelkedik, tavaly megtört az OTC-készítmények dinamikus piaci előretörése. Az előző években 16-18 százalékos forgalmi növekedés volt tapasztalható, 2004-ben csak 8,5 százalék; ezt nagyban befolyásolta az árbefagyasztás miatti 15 százalékos árcsökkenés.

A termékpaletta folyamatosan bővül, ám továbbra is a legnépszerűbbek a felső légúti megbetegedésekre, illetve bőrgyógyászati panaszokra használt medicinák, továbbá a fájdalomcsillapítók - mondta a NAPI Gazdaságnak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke. Bár a piaci forgalom nagy részét a szubvencionált készítmények adják, a patikusok egy uniós felmérés szerint nem bánnak mostohán az OTC-szerekkel, ugyanis a termékpaletta 78 százalékát ezek teszik ki. A dinamikus piacnövekedést az is segítheti, hogy a gyógyszerek közül csak az OTC-készítményeket lehet szabadon reklámozni, márpedig Magyarországon ez az iparág a harmadik legnagyobb reklámköltő.

Az unió szerint máshogy kellene

A gyógyszerpiac liberalizálása éppen ezt a szegmenst segítheti a leginkább. Igaz, a kormány többször hangsúlyozta, hogy nem kerül ki a patikák kezéből a gyógyszerforgalmazás, ám az uniós irányelvek szerint elképzelhető, hogy néhány év múlva az OTC-készítményekre megszűnik a kizárólagosság. A közeljövőben pedig az is változást hozhat, hogy e medicinák szabadárassá váltak, így megfigyelők szerint a korábbi évek dinamikus piacbővülése folytatódhat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön