Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többe kerül leszokni a cigiről

2006.07.31. 08:10
Augusztus elsejétől 194 nem támogatott gyógyszer ára emelkedik. A medicinák többsége 20-30 forinttal drágul, ám egyes készítmények esetében kétszáz-háromszáz forintos az árváltozás. Az érintett patikaszerek között vannak homeopátiás szerek, dohányzásról való leszokást segítő készítmények, fogamzásgátló, néhány altató, fájdalomcsillapító, illetve vitamin is.

A november elsejétől hatályos gyógyszertörvény szerint mivel a szakminisztériumot nem terheli a negyedévenkénti kihirdetés, ezért a gyártók akár naponta változtathatnák a nem támogatott gyógyszerek árát. Ám még tavaly a Magyar Gyógyszerész Kamara együttműködési szerződést írt alá a gyártókkal, így azok csak havonta változtatják az otc-készítmények árát, a kamara pedig továbbra is vállalja a kihirdetést.

Beindul a patikák közötti árverseny

Ennek köszönhetően az árak továbbra is egységesek maradtak az országban, a patikák legfeljebb a nagykereskedők révén kaphatnak kedvezményt, ezt azonban kötelesek "átengedni" a vevőknek. A tavaly hatályba lépő jogszabálytól a szakminisztérium az árverseny felgyorsulását várta, ám éppen a fenti megállapodás, a havonkénti változtatás és kihirdetés miatt ez nem történt meg. A kormány tervei alapján a patikaalapítás megkönnyítésével, az otc-készítmények szabad polcra való kihelyezésével szintén az árverseny beindulását várják.