Piroska
-2 °C
5 °C

Ezerhétszáz gyógyszer ára változik

2006.06.26. 20:16
Öt-hatmilliárdos megtakarítást remél az OEP attól, hogy 1400 támogatott gyógyszer árát emeli, háromszáz készítmény viszont olcsóbb lesz.

Ezerhétszáz, a társadalombiztosítás (tb) által támogatott gyógyszer ára változik július 1-től, amelyekből 1400-nak emelkedik az ára - mondta Lengyel Gábor, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügy főosztályvezetője hétfőn az MTI-nek.

Az árváltozás oka, hogy az OEP idén is felülvizsgálta a fix összegű támogatási mértékeket (fixesítés), amelynek nyomán az áremelkedés átlagosan 2-2,5 százalékos lesz - tette hozzá a szakember.

Az 1400 patikaszerből ezernek az árnövekedése nem éri el a száz forintot, és háromszáz terméknek csökken az ára - mondta Lengyel Gábor.

Lengyel hozzátette: 32 új generikus készítmény került be a támogatási csoportban, ezek a készítmények eleve olcsóbbak, mint az originális - eredeti - szerek, és általában a generikus készítmények lehetnek referenciatermékek, amelyekhez - a fixesítés után - hozzárendelik a százalékos támogatást.

A fixesítés lényege, hogy egy meghatározott referenciatermék árához rendelik hozzá a százalékos támogatást (50, 70, 90, 100 százalék), a referenciaterméknél drágább készítmények pedig ezt az összeget kapják támogatásként.

Lengyel Gábor hozzáfűzte: az idei év második felében a fixesítésből az OEP 5-6 milliárd forint megtakarítást remél.