Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsul a sztrádaépítés

2005.05.31. 08:38
A Nemzeti Autópálya Rt 92 milliárdos hitelt venne fel, hogy gyorsítsa a sztrádaépítést - írta meg a Világgazdaság. Az új hitellel együtt az NA Rt. idén már közel négyszázmilliárd kölcsönt vett fel.
A Nemzeti Autópálya Rt. újabb 92 milliárdos hitelt tervez felvenni. Az ehhez szükséges törvénymódosítást az illetékes parlamenti bizottságok a héten tárgyalják. A hitel célja, hogy a sztrádaépítések ütemét tovább lehessen gyorsítani. A NA Rt. kereskedelmi bankoktól, valamint a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-től költségvetési készfizetői kezességvállalással az idén már összesen 285 milliárd forint hitelt vett fel.

Nem költik el mindenképp

Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője szerint a tőkebevonásnak köszönhetően az M7-es Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti 35 kilométere 2009 helyett már 2007-től autózható lenne, ráadásul PPP beruházásban az M0-ás építését is gyorsítanák. A szóvivő a Világgazdaságnak elmondta, hogy nem feltétlenül költik el mind a 92 milliárd forintot.

A parlamenti bizottságok Országgyűléshez benyújtott javaslata szerint ingyenesen kerülnének az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt.-hez az állami tulajdonban lévő gyorsforgalmi útberuházások, a piaci forrásokból finanszírozott szakaszok működtetése pedig mindenképpen az ÁAK Rt. feladata lesz. Az ingyenes átadás időpontját a GKM szóvivője egyelőre nem tudta a Világgazdaságnak megmondani.