Géza
-12 °C
-4 °C

Győzött a Bankszövetség

2004.10.21. 08:06
A Pénzügyminisztérium elfogadta a Magyar Bankszövetség javaslatát, a döntés joga a bankoké. Számítások szerint így is biztosított az eredetileg tervezett harmincmilliárdos bevétel.
A Pénzügyminisztérium magáévá tette a Magyar Bankszövetség javaslatát és elfogadta azt a megoldást, hogy a pénzintézetek saját maguk dönthessenek arról, hogy az eredeti kormányhatározatban szereplő hat százalékos kamatkülönbözet-adót vagy a nyolc százalékkal megemelt társasági adót választják-e.

Mindenki másképp

A szakminisztérium indoklása szerint a választási lehetőség az adórendszer más elemeiben is biztosított: ilyen például az átalányadózás, vagy a személyi jövedelemadózásban az önálló tevékenységből jövedelmet szerzőknél a tételes vagy egy meghatározott kulcs szerinti költségelszámolás lehetősége.

A mostani megállapodás a PM szerint biztosítja a jövőre és a 2006-ra eredetileg tervezett harminc-harmincmilliárd forintos bevételt a költségvetés számára, s - áll a közleményben - nem okoz többletterhet a banki ügyfeleknek.

A megállapodásban foglalt lehetőséget a törvényjavaslat jövő héten kezdődő részletes vitájában egyéni képviselői indítványként lehet beterjeszteni a Ház elé, a PM ígérete szerint a kormány támogatni fogja a parlamenti vitában a módosító javaslatot. A törvény egyéb pontjaiban nem lesz változás, tehát a bankoknak az év végén, decemberben jelentkező feltöltési kötelezettsége száz százalék lesz.