Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ürüléket találtak gyógyteákban

2004.11.25. 19:58
Állati ürüléket tartalmaz a Magyarországon kapható gyógyteák egy része. A Gyógynövénykutató Intézet vizsgálata sok más egyéb, oda nem illő anyagot talált a vizsgált 12 gyógytea közül 10-ben - adta hírül az RTL Klub híradója.
A Magyarországon kapható gyógyteák többsége állati ürüléket is tartalmaz - derül ki a Gyógynövénykutató Intézet vizsgálatából. Az RTL Klub híradója szerint az intézet 12 gyógyteából 10-ben talált oda nem illő anyagot. A gyógyteák egy részében madártollat, rovarmaradványokat és üvegdarabokat is találtak. A gyógynövények általában szigorú ellenőrzésen esnek át mielőtt a boltokba kerülnek. Az M1 híradója szerint a gyógyteák egy részét nem vizsgálták meg.

Nem ártalmas?

"Ezek nagyon súlyos minőséghibák, ha ilyen előfordul, nem is adunk engedélyt a forgalmazásra" - mondta Kiniczky Márta, a Gyógynövénykutató Intézet igazgatója. A vizsgálatot készíttető Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint gondatlanság miatt kerültek a forgalomba ezek a gyógyteák. A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy a patikákból vásároljanak gyógyteát, azok ugyanis mindig átesnek a kötelező vizságlaton.

Szakértők szerint a teákban talált anyagok az emberi egészségre ártalmatlanok. Azt még nem tudni, mi lesz ezeknek a teáknak a sorsa. Az RTL Híradója szerint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség valószínűleg vizsgálatot indít az ügyben.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület jelentése szerint a következő termékekben találtak minőségi hibákat: a Tesco fitt kamillateája a megengedettnél 1,7 százalékkal több, öt centiméternél hosszabb kocsány- és levéltöredéket, valamint felaprított rovardarabokat találtak. A társaság Hársfavirágteája a megengedett egy százalék helyett hat százalékban homokból áll.

Állati ürülék

A Fitopharma Kamillavirágzat teája a megengedettnél 28,7 százalékkal több törmeléket, valamint földrögöket és követ tartalmaz, a bodzavirág tea elöregedett, a megengedettnél 28,4 százalékkal több kocsány és szárrészt, valamint idegen növényi részt, madár-tollat, állati ürüléket, rovardarabokat, üveget, kő- és földrögöt hordoz magában.

A Fitopharma körömvirág teája elszürkült felleveleket, a megengedettnél 46,9 százalékkal több fészeklevél törmeléket, egy centiméternél hosszabb szárrészt, termést tartalmaz, a társaság "Komló" elnevezésű termékében töredezett, fakult színű, sötét sárga, fénytelen, a megengedettnél közel tíz százalékkal több kocsány-, szár-, levélrészt találtak.

A Fitopharma Kerti kakukkfű tea elöregedett, szagát vesztett, a megengedettnél három százalékkal több fa-, szár-, gyökér- és magrészt, az előírt illóanyag-tartalom felét, valamint állati ürüléket tartalmaz. A Foltin Globe Kft. forgalmazásában megjelenő Csipkebogyós tea a határértéknél hat százalékkal több aszmag termést (csipkebogyó magot) tartalmaz.