Viola
-5 °C
-2 °C

Későn jött a Gyurcsány-csomag?

2006.07.07. 08:32
Lehet, hogy a június első felében bejelentett költségvetési kiigazító csomag már későn érkezett, hogy segítse a forint árfolyamának és a magyar kötvénypiacnak a stabilizálását - kezdődik a Credit Suisse harmadik negyedévre vonatkozó feltörekvő piaci kitekintőjének Magyarországgal foglalkozó része. Az elemzést készítő Koon Chow úgy fogalmaz, hogy bár a lépések jó irányba mutatnak, a befektetőknek és a hitelminősítőknek igazuk van azzal, hogy szkeptikusak a kiigazítás megvalósíthatóságával kapcsolatosan.

Ezt azzal magyarázza Koon Chow, hogy a költségvetési kiigazítás túlságosan az adó- és járulékbevételek fokozását szorgalmazza, ami nem fenntartható közép távon. Az ilyen irányú hiánycsökkentési tervek túlságosan ki vannak szolgáltatva az adott ország gazdasági ciklusa alakulásának. A lassabb gazdasági növekedés ugyanis alacsonyabb adóbevételeket eredményez.

Számos adat alapján az látszik, hogy globális gazdasági növekedés most van csúcsán, így tehát a külső környezet lassulása eleve mérsékelheti a magyar gazdaság növekedési ütemét. Ezt jelentősen felerősítik a kormány által tervezett adó- és járulékemelési lépések.

4,5 helyett 3,3 - vagy még kevesebb

A CS elemzője úgy becsüli, hogy a 2007-es és 2008-as költségvetési egyensúlyjavulás mintegy 80-80 százalékban az adóterhelés növeléséből fakad majd, szemben a kormány által hangoztatott nagyjából fele-fele bevételnöveléssel-kiadáscsökkentéssel. Koon Chow arra számít, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jövőre 3,3 százalékra lassul az idei évre várt 4,5 százalékról, de megjegyzi, hogy a jövő évi prognózissal kapcsolatban lefelé mutató kockázatok látszanak.

A CS elemzője arra számít, hogy az infláció érdemi emelkedésére a jegybank fokozatos kamatemelésekkel válaszolhat, de a gazdaság lassulása, és a maginfláció alacsony szinten maradása miatt megfordulhat majd a kamatemelési sorozat. Ezt támogathatja a Monetáris Tanács belső összetételének jövő évi átalakulása is.

Koon Chow szerint az MNB nem fog majd lépést tartani az EKB kamatlépéseivel (kisebb mértékben emel majd kamatot, mint az euró-zóna jegybankja), így tovább csökken a magyar kamatfelár. Részben emiatt a forint további fokozatos leértékelődésére lehet számítani. Szintén ebbe az irányba mutat, hogy az S&P és Moody's részéről a magyar államadósság további leminősítése várható.

A befektetők mindezek mellett továbbra is kétkedőek maradhatnak a magyar költségvetési kiigazítás eredményességével kapcsolatban, így kötvényvásárlási hajlandóságuk is visszafogott lehet. Mindezen tényezők miatt látja úgy Koon Chow, hogy a forint árfolyamának és a magyar kötvénypiacnak a stabilizálása szempontjából már lehet, hogy későn érkezett a kormányzati kiigazító-csomag.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!