Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem fenékig gyümölcs az étrend

2001.08.13. 17:58
A magyar felnőtt lakosság legkedveltebb élelmiszere a gyümölcs, amit az emberek átlagosan négy alkalommal fogyasztanak hetente - ismertette a GfK Hungária Piackutató Intézet vizsgálatai eredményét.
A felnőtt lakosságot reprezentáló ezer személy megkérdezése alapján készült áprilisi felmérésből kiderül, hogy az élelmiszerek kedveltségi listáján második helyen a baromfi szerepel, melyet a burgonya, a zöldség, a fehér kenyér, a száraz tészta, a tojás, a saláta és a felvágott követ.

A GfK négy évvel ezelőtti felmérésével összehasonlítva a gyümölcs kedveltsége emelkedett: 1997-ben a megkérdezettek 91 százaléka, idén pedig már 94 százaléka nevezte meg kedvenc élelmiszereként.

Szeretjük, de nem fenekéig gyümölcs az élet

Az élelmiszerek fogyasztásának gyakorisági sorrendje azonban ettől kissé eltér, a gyümölcsöt ugyanis megelőzi a fehér kenyér, melyet hetente 5,3 alkalommal esznek az emberek. De a hagyományosan főzött leves is gyakrabban szerepel étrendünkben, melyet hetente 4,7-szer kanalazunk. Zöldséget átlagosan heti 3,6, burgonyát 3,4 alkalommal fogyaszt a felnőtt lakosság.

Zöldséget az idősek, gyümölcsöt a fiatalok esznek leggyakrabban

A GfK felmérése megállapítja, hogy a gyümölcs- és a zöldségfogyasztás az életkort, az iskolai végzettséget és jövedelmet tekintve eltérést mutat. Míg mindkét élelmiszerfajtát a magasabb képzettségűek, és a gazdagabbak esznek az átlagosnál gyakrabban, addig zöldséget az idősebbek, gyümölcsöt pedig a fiatalabbak fogyasztanak többször hetente.

A rendszertelenül étkezők burgonyát sem esznek rendszeresen, fedte fel a kutatás

Burgonyából ugyancsak változatos a fogyasztás: az átlagnál alacsonyabb a 15-19 évesek, havi nettó 160 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők, a főzni nem tudók és rendszertelenül étkezők között.

Más országok, más preferenciák

A nemzetközi összehasonlítás során a GfK a magyarországitól eltérő preferencia-sorrendet állított össze az élelmiszerfogyasztást vizsgálva. A gyümölcs sem Lengyel-, sem pedig Csehországban nem szerepel a legkedveltebb ennivalók között.

A két ország lakói elsősorban a baromfit, a zöldséget, a burgonyát, a sajtot és a salátát szeretik. Fogyasztás szempontjából a zöldség az első 5,4 napos hetenkénti fogyasztási gyakorisággal, majd a burgonya, a fehér kenyér, a hagyományos leves, tej és tejtermék következik.