Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Gyurcsány: a kormány tartani fogja a hiányt

2005.07.01. 00:38
Szeptemberre a költségvetési hiány magasabb lesz a tervezettnél, de év végére a fogyasztás és a befolyó adók miatt helyreáll az egyensúly, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Gyurcsány szerint az államigazgatás szervezetéhez is "hozzá kell majd nyúlni".

A kormány tartani fogja a 3,6 százalékos költségvetési hiányt, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtök este a Tv2 Jó estét Magyarország! című műsorában. Gyurcsány Ferenc kifejtette: szeptemberre a hiány magasabb lesz a tervezettnél, de év végére a fogyasztás és a befolyó adók miatt helyreáll az egyensúly. Hozzáfűzte: az elmúlt 11 évben Magyarországon két olyan év volt, amikor a hiány ennél kevesebb volt; 1998 és 2002 között egyetlen ilyen év volt.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy bármi áron bevezetik-e az eurót 2010-ben, azt mondta: "Nem, 2010, ha a magyar gazdaság erre fel van készülve". Hozzátette: a költségvetési hiány rendben lesz, az infláció lassan eltűnik, alacsonyak lesznek a kamatok. Rámutatott: Magyarország eladósodottsága kisebb mint Olaszországé és Belgiumé, alatta van a 60 százaléknak, jelenleg 57 százalék körül alakul. A kormányfő szerint akkor kell majd "észnél lenni", amikor a forint-euró átváltási árfolyamát meghatározzák. "Az adókönnyítés arról szól, hogy gyorsabban tudjon menni a gazdaság előre" - mondta el a hétfőn, a parlamentben bejelentett javaslatokról.

"Mire lesz kevesebb pénz" - vetette fel a műsorvezető. A kormányfő azt válaszolta: a költségvetés készítése során döntik el, hogy az állam miben milyen szerepet vállal, és csak a részletek kidolgozása után tud nyilatkozni erről.

Hozzá kell nyúlni az igazgatáshoz

Gyurcsány Ferenc elmondta: miközben a gazdálkodók világa az elmúlt 15 évben nagyon sokat változott, addig az állami szervezetben szinte semmilyen változás nem történt, de ő azt szeretné, ha hozzányúlnának az igazgatáshoz is. "De nem kell fenyegetni az embereket (...). Itt tisztességesnek kell lenni. Mikor pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, melyik részterületen miért, milyen közös célból, akkor kell elmondani, nem pedig előtte üzengetni mindenkinek, hogy itt baj van" - mondta.

A miniszterelnök közölte: az a kultúra, amely egy vállalkozásban természetes, hogy "a vevőért vagyunk", ez nincs meg a közigazgatásban, ezt kell kialakítani, ehhez át kell alakítani a szervezeteket, s a végén az lesz az eredménye, hogy egy szolgáltatáshoz kevesebb erőforrás, kevesebb ember, kevesebb pénz kell. Arra a kérdésre, hogy ez milyen nagyságrendű elbocsátással járna, Gyurcsány Ferenc elmondta: "nem elbocsátani szeretnénk. Szeretnénk egy okos, sokak megelégedésére szolgáló igazgatást, ahol, mikor mi oda megyünk, akkor azt látjuk, hogy rólunk szól".

Az úgynevezett árkommandóval kapcsolatban a kormányfő közölte: le fognak ülni tárgyalni a kereskedőkkel, s megbeszélik velük, hogy hagyják a fogyasztóknál a csökkentetett adóból származó összeget.