Ágnes
-5 °C
2 °C

Gyurcsány-Járai találkozó: kell az az euró, vagy sem?

2006.07.18. 13:59
Gyurcsány Ferenc azt szeretné, ha a jegybank együttműködne a konvergencia-program létrehozásában. A feladat nem könnyű: Járai kihagyná a programból az eurót, a kormányfő nem.
Gyurcsány Ferenc kormányfő lehetőséget lát szakmai együttműködésre, érdemi konzultációra a jegybankkal a konvergenciaprogramot illetően. A miniszterelnök ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületében tartott sajtótájékoztatón fejtette ki azt követően, hogy Veres János pénzügyminiszter kíséretében találkozott a jegybank vezetőivel, a monetáris tanács tagjaival.

Együttműködés kell

"A konvergenciaprogramot olyannak tekintjük, amelyet meg kell vitatni, a benyújtás előtt egy kellően kiérlelt, de még nem végleges változatot nyilvánosságra fogunk hozni, erről a változatról majd eszmét cserélünk, szakmai vitát folytatunk a jegybankkal" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: "azt kértem a monetáris tanácstól, hogy vegyen részt abban a munkában, amelynek vége az, hogy ez év augusztus végén a kormány elfogadja a következő évekre vonatkozó programot". Gyurcsány Ferenc szerint nincs más út, mint az, hogy együttműködjön a kormány és a jegybank, hisz a konvergenciaprogram során olyan nagy rendszerekre, mint az egészségügy, az oktatás, illetve a nyugdíjrendszer, ki kell térni. A kormányfő kitért arra, hogy e hét péntekén tartja első hivatalos ülését a Konvergenciatanács, ezután lehetőség lesz arra, hogy a jegybankkal folytatódjék a konzultáció.

Tegyünk már le végre a 2010-es euróról

Járai Zsigmond, az MNB elnöke elmondta, a jegybanki vezetésben az eddig elfogadott stabilizációs intézkedések kételyeket ébresztettek, az a félelmük, hogy az adóemelések, az eddigi lépések rontják az ország versenyképességet és növelhetik az inflációt. Egyúttal kifejtette, hogy megítélése szerint az euró 2010-es bevezetése nem tartható.

Járai Zsigmond nyomatékosította "ideje lenne már feladni az euró 2010-es bevezetéséhez való ragaszkodást, nyilvánvaló, hogy az már megvalósíthatatlan, nem tartható, erről minden bizonnyal a konvergenciaprogramban is szó lesz". Járai Zsigmond kiemelte: a miniszterelnökkel egyetért abban, hogy az első és legfontosabb feladat a gazdasági egyensúly megteremtése.

Gyurcsány Ferenc erre válaszul közölte: a kormány határozott szándéka az, hogy a mostani kormányzati ciklus félidejére megteremti a gazdasági egyensúlyt, amely előfeltétele az euró bevezetésének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!