Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány-Járai találkozó: kell az az euró, vagy sem?

2006.07.18. 13:59
Gyurcsány Ferenc azt szeretné, ha a jegybank együttműködne a konvergencia-program létrehozásában. A feladat nem könnyű: Járai kihagyná a programból az eurót, a kormányfő nem.
Gyurcsány Ferenc kormányfő lehetőséget lát szakmai együttműködésre, érdemi konzultációra a jegybankkal a konvergenciaprogramot illetően. A miniszterelnök ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületében tartott sajtótájékoztatón fejtette ki azt követően, hogy Veres János pénzügyminiszter kíséretében találkozott a jegybank vezetőivel, a monetáris tanács tagjaival.

Együttműködés kell

"A konvergenciaprogramot olyannak tekintjük, amelyet meg kell vitatni, a benyújtás előtt egy kellően kiérlelt, de még nem végleges változatot nyilvánosságra fogunk hozni, erről a változatról majd eszmét cserélünk, szakmai vitát folytatunk a jegybankkal" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: "azt kértem a monetáris tanácstól, hogy vegyen részt abban a munkában, amelynek vége az, hogy ez év augusztus végén a kormány elfogadja a következő évekre vonatkozó programot". Gyurcsány Ferenc szerint nincs más út, mint az, hogy együttműködjön a kormány és a jegybank, hisz a konvergenciaprogram során olyan nagy rendszerekre, mint az egészségügy, az oktatás, illetve a nyugdíjrendszer, ki kell térni. A kormányfő kitért arra, hogy e hét péntekén tartja első hivatalos ülését a Konvergenciatanács, ezután lehetőség lesz arra, hogy a jegybankkal folytatódjék a konzultáció.

Tegyünk már le végre a 2010-es euróról

Járai Zsigmond, az MNB elnöke elmondta, a jegybanki vezetésben az eddig elfogadott stabilizációs intézkedések kételyeket ébresztettek, az a félelmük, hogy az adóemelések, az eddigi lépések rontják az ország versenyképességet és növelhetik az inflációt. Egyúttal kifejtette, hogy megítélése szerint az euró 2010-es bevezetése nem tartható.

Járai Zsigmond nyomatékosította "ideje lenne már feladni az euró 2010-es bevezetéséhez való ragaszkodást, nyilvánvaló, hogy az már megvalósíthatatlan, nem tartható, erről minden bizonnyal a konvergenciaprogramban is szó lesz". Járai Zsigmond kiemelte: a miniszterelnökkel egyetért abban, hogy az első és legfontosabb feladat a gazdasági egyensúly megteremtése.

Gyurcsány Ferenc erre válaszul közölte: a kormány határozott szándéka az, hogy a mostani kormányzati ciklus félidejére megteremti a gazdasági egyensúlyt, amely előfeltétele az euró bevezetésének.