Judit
3 °C
7 °C

Okosodni, versenyképesedni, nyugdíjra félretenni kell

2007.02.03. 15:19
Sok az iskolázatlan ember, aki nem kap állást, így akadályozza a gazdasági növekedést és közben többszörösen terheli a költségvetést. Aktív korúként szociális ellátásra szorul, nyugdíjasként az elenyésző járulékfizetései alapján járó ellátmány mellé ismét az államnak kell a zsebébe nyúlnia – így egyszerűsíthetők le a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével zajlott Magyarország holnap című konferencián elhangzott előadások, amelyek az oktatás, a versenyképesség és a nyugdíjrendszer helyzetét mutatták be.

Ha nem teszünk ellene, megtörténhet, hogy Magyarország lemarad, Észtország vagy Románia megelőz bennünket – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyarország holnap című konferencián. A nyugdíjrendszer, az oktatás és a versenyképesség kérdéseit boncolgató megbeszélés volt a nyitóeseménye annak a három kerekasztalban meginduló tanácskozás sorozatnak, melynek résztvevőit a miniszterelnök szavai szerint nem a politika, hanem a szakmai szervezetek delegálják majd.

Éllovasból lemaradóvá lett Magyarország

Magyarország a rendszerváltást követő 15 évben valóban a régió éllovasa volt, versenyképes országnak bizonyult, 2004 óta azonban szaporodnak a súlyos figyelmeztető jelek, az ország jelentősen veszített versenyképességéből – jelentette ki Vértes András. A GKI vezérigazgatója szerint karcsúbb, hatékonyabb, hatásosabb és igazságosabb államra, a tudásgazdasági és az innovációs erőforrások jobb hasznosítására, legálisabb és magasabb foglalkoztatásra, a gazdaság fehéredését és a befektetések növekedését előremozdító adórendszerre és a vállalkozások működését jobban elősegítő üzleti környezetre lenne szükség ahhoz, hogy a növekedés újra a régiós versenytársak szintjére emelkedjen.

Keveset tudunk

A versenyképesség egyik kulcsa a képzés – hangsúlyozta a konferencia valamennyi, elsősorban helyzetképet bemutató előadója, akik döntően szakmai vitákat, munkát sürgettek, kérdéseket vetettek fel, mintsem kész megoldási javaslatokat mutattak volna be. (Az előadások teljes anyaga olvasható a magyarorszagholnap.hu oldalon)

Az oktatás jelenlegi helyzetéről azonban meglehetősen siralmas képet festett fel Kertesi Gábor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tanácsadója. A szakértő hangsúlyozta: a magyar fogllakoztatási ráta nem általában alacsony az OECD országok átlagához mérten, a feltűnő különbségek az alacsonyan iskolázott rétegeknél jelentkeznek.

A nyolc általánost vagy annál kevesebbet végzettek foglakoztatása Magyarországon 37 százalékos az OECD országok 49 és 65 százalék közötti mutatóihoz képest. Ez is mutatja, hogy nem önmagában az alacsony képzettséggel van a probléma: a gond az alapfokú iskolázottak tényleges tudásának alacsony színvonala.

Egy 1998-as felmérés szerint a magyar 16-32 évesek 70 százaléka egy ötös skálán való osztályzásban 1,2-es osztályzattal bír a szövegértési készséget – azt a képesség, hogy érti-e, amit elolvas – mérve. Ez az arány az alacsony iskolázottság mellett is csak 45 százalékos Nyugat-Európában.

Ez a helyzet aláássa az ország versenyképességét, nehezíti vagy ellehetetleníti új technológiák átvételét, bevezetését a gazdaságban, közvetlenül is hozzájárul a szegénység masszív újratermelődéséhez, ezen keresztül pedig jelentős terhet jelent a költségvetésnek.

Szegény nyugdíjasok

Az alacsony képzettséggel összefüggő alacsony foglalkoztatás, illetve a minimálbéren vagy az alatt foglalkoztatottak kétmilliós száma eredményezi azt, hogy befizetések hiányában a nyugdíjkassza évente 500 milliárd forintos hiányt termel – mondta Holtzer Péter.

Agusztinovics Mária, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tanácsadója szerint a jelenlegi törvények alapján 2013-tól életbe lépő, az új nyugdíjak megállapítását rendező szabályozás segít abban, hogy jelentősen, 13 százalékkal csökkenti az induló nyugdíjak szintjét, de ez nem elegendő. Az egyik alapvető kérdés a célszerűen 2013-ig kidolgozandó reform során mindkét szakértő szerint az kell legyen, hogyan tudja rendezni az állam a jelenlegi alacsony foglalkoztatottság mellett egyre nagyobb számú azon réteg ellátását, amelynek sem a szolgálati ideje nem magas, a befizetett járulékai alapján járó nyugdíja pedig elégtelen a megélhetéshez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?