Dezső
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány esetleges menesztését még nem árazta be a piac

2006.10.02. 14:28
A választási eredmények önmagukban nem okoztak gondot a piacon. Sólyom László köztársasági elnök nyilatkozatának és a Gyurcsány Ferenc leváltására irányuló fokozódó nyomásnak viszont lehet negatív következménye a forintra és a magyar gazdaság helyzetére nézve - értékeltek külföldi elemzők.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a magyarországi önkormányzati választások eredményét jórészt előre beárazta piac, és ha folytatódik az egyensúlyi program, a választások kimenetelének önmagában nem lesz erősen negatív piaci hatása. Többen azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Sólyom László köztársasági elnök előző esti nyilatkozata piaci nyomásnövelő tényező lehet.

Sólyom fokozta

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci elemzője az MTI-nek hétfőn azt mondta: a forint nem gyengült jelentősen a hétfői nyitásban, ami arra látszik utalni, hogy a piac "meglehetősen jól fogadta" a híreket. Edgeworth szerint most inkább az jelent kockázatot, ha a következő hetekben folytatódnak a politikai csatározások, különösen az MSZP-kongresszus, valamint az 1956-os felkelés közelgő évfordulója előtt; ezek folyamatos nyomást gyakorolhatnak a piacra.

A Deutsche Bank londoni térségi elemzője szerint Sólyom László köztársasági elnök előző esti nyilatkozata - amelyben az államfő bírálta a miniszterelnököt - fokozza a koalícióra nehezedő nyomást, és "erre a piac nyilvánvalóan oda fog figyelni, ahogy szoros figyelemmel fogja követni azt is, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök marad-e vagy megy". Edgeworth szerint ez "a következő hetekben, hónapokban, negyedévekben nyomni fogja a piaci hangulatot, ha Gyurcsány akkor még a helyén lesz".

A bizonytalanság a veszély

A piacok az első reakciókból ítélve önmagában a választási eredményt "figyelmen kívül hagyták", viszont arra fognak koncentrálni, hogy az eredmény további bizonytalanságot idézett elő, elsősorban abban a tekintetben, hogy "a miniszterelnök meddig lesz képes, vagy egyáltalán képes lesz-e hivatalában maradni" - mondta Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke is az MTI-nek. Evans szerint azonban a piac már korábban beárazta "azt a magyarországi politikai kockázati elemet, amely néhány hete még nem volt jelen, a választási eredmények ezen nem változtattak, így a piaci reakció igen halvány lesz". Hozzátette: ha Gyurcsány Ferencet végül távozásra kényszerítenék, az "súlyos kérdéseket vetne fel" azzal kapcsolatban, hogy a kormánynak lesz-e még kedve keresztülhajtani a költségvetési reformcsomagot. Így Gyurcsány esetleges menesztésére már jó eséllyel negatív lenne a piaci reakció.

Arra a kérdésre, a választási eredmény növelheti-e a magyar szuverén adósosztályzat leminősítésének esélyét, a Bank of America vezető londoni szakértője azt mondta: erre rövid távon nem számít, mert szerinte a hitelminősítők egyelőre a kivárás álláspontjára helyezkednek. "Nem lenne méltányos, ha a hitelminősítők a helyhatósági választást használnák indokként valamely besorolási módosításhoz, a majdani tényleges költségvetési adatokat fogják nézni, és a piacokhoz hasonlóan ignorálják a helyi választások eredményét", jósolta Evans.

Negatív kilátások

A magyar hosszú lejáratú adósosztályzatra mindhárom nagy hitelminősítő - Standard & Poor's, Fitch Ratings, Moody's Investors Service - leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben, sőt a Moody's másfél hete külön negatív felülvizsgálat alá vette Magyarország nála egyébként elsőrendű "A1"-es - a másik két cég "BBB plusz" magyar osztályzatánál három fokozattal jobb - hosszú futamú besorolásait. A Moody's akkori indoklásának egyik eleme szerint kétséges, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, utóda képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat. A Moody's idén február 22-én rontotta negatívra az addigi stabilról a magyar adóskockázati besorolások kilátását; a szeptember 22-én bejelentett külön leminősítési felülvizsgálat a negatív kilátásnál eggyel erőteljesebb jelzés az adósosztályzat várható visszasorolására.

Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke - amikor augusztusban az MTI-nek nyilatkozva cáfolta az azonnali leminősítésről akkor elterjedt piaci szóbeszédet - egyenes utalást tett arra, hogy a cég bármiféle besorolási módosítással megvárja az októberi önkormányzati választásokat, illetve azt, hogy "utána mi történik".

Az eredmény semleges, a tiltakozások erősödhetnek

A magyarországi önkormányzati választásokról kiadott hétfői londoni kommentárjában a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató azt írta: az eredmény piaci szempontból semleges. Az enyhén pozitív tényező lenne, hogy az előzetesen várt eredmény született, ezt azonban nagyjából ellensúlyozza a köztársasági elnök beszéde, amely a cég londoni irodája szerint ösztönözheti a tiltakozó megmozdulásokat a következő napokban. A Goldman Sachs szerint "jelképes fontosságú", hogy a budapesti főpolgármesteri posztot megtartotta a koalíció, mert emiatt nem várható változás a szocialisták vagy a szabad demokraták gondolkodásmódjában, márpedig "ők azok, akik lemondásra kényszeríthették volna a kormányfőt". Az elemzés szerint Gyurcsány Ferenc "ez idő szerint" várhatóan marad, és a békés tüntetések legfeljebb néhány héten belül elülnek.

A GS a kommentár szerint nem számít arra, hogy a választási eredmények aláásnák a takarékossági csomagot, és a 2007-es költségvetés jó eséllyel olyan feszes lesz, ahogy azt a konvergenciaprogram előirányozza. Az MSZP-n belül nincs hiteles kihívója a miniszterelnöknek, és "a párt megértette, nincs sok választása a költségvetési megszorítások továbbvitelén kívül, legalábbis jelenleg".

Ez azonban néhány éven belül változhat: előállhat egy hiteles vetélytárs, a szocialisták is úgy dönthetnek, hogy Gyurcsány nélkül jobbak a választási esélyeik, és erősödhet a nyomás a költségvetés fellazítására. "Jelenleg azonban a politikai zajongás fokozatos csillapodására számítunk" - áll a Goldman Sachs hétfői londoni elemzésében

Régi súrlódások

A Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege - hétfői kommentárjában szintén hangsúlyosan említi Sólyom László köztársasági elnök előző esti beszédét, amelyben az államfő a cég értelmezése szerint "lemondásra szólította fel" Gyurcsány Ferencet. A DrK elemzése szerint a súrlódások Sólyom László és Gyurcsány Ferenc között nem újkeletűek, viszont az elnök "negatív üzenete" és az ellenzék "földcsuszamlásszerű győzelme" valószínűleg újból felveti a miniszterelnök, és így a reformok jövőjével kapcsolatos kérdéseket. Az elemzés szerint - amely pozitívnak minősíti, hogy "a szocialisták megtartották az ellenőrzést Budapest felett" - a ház "rövid távon" nem vár változást Gyurcsány erős koalíciós támogatottságában, így a miniszterelnök "ez idő szerint" megtarthatja posztját. A kormánykoalíció jól tudja, milyen kockázatokkal járna a reformfolyamat lelassítása - elég megnézni a hitelminősítők és az EU-bizottság figyelmeztetéseit -, ezért várhatóan folytatja a konvergenciaprogramban lefektetett átalakításokat, "legalábbis a következő negyedévekben", áll a Dresdner Kleinwort hétfői londoni elemzésében.

Hétfőn kora délután a forint 275,06-36/euró volt a londoni bankközi piacon, 0,86 százalékkal gyengébb a kora hajnali 272,71-273,01/eurónál. Az európai tőzsdenyitáskor 273,40-75/euró volt,0,25 százalékkal gyengébb, mint hajnalban, korábban 272,81-273,11/euró volt, 0,04 százalékkal gyengébb a kora hajnalinál. Péntek este 272,60-90/euró volt a forint Londonban. Hétfőn kora délutánig a szlovák korona nem változott, a lengyel zloty 0,03 százalékkal javult, a cseh korona 0,42 százalékkal erősödött Londonban a kora hajnali értékekhez képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!