László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány esetleges menesztését még nem árazta be a piac

2006.10.02. 14:28
A választási eredmények önmagukban nem okoztak gondot a piacon. Sólyom László köztársasági elnök nyilatkozatának és a Gyurcsány Ferenc leváltására irányuló fokozódó nyomásnak viszont lehet negatív következménye a forintra és a magyar gazdaság helyzetére nézve - értékeltek külföldi elemzők.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a magyarországi önkormányzati választások eredményét jórészt előre beárazta piac, és ha folytatódik az egyensúlyi program, a választások kimenetelének önmagában nem lesz erősen negatív piaci hatása. Többen azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Sólyom László köztársasági elnök előző esti nyilatkozata piaci nyomásnövelő tényező lehet.

Sólyom fokozta

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci elemzője az MTI-nek hétfőn azt mondta: a forint nem gyengült jelentősen a hétfői nyitásban, ami arra látszik utalni, hogy a piac "meglehetősen jól fogadta" a híreket. Edgeworth szerint most inkább az jelent kockázatot, ha a következő hetekben folytatódnak a politikai csatározások, különösen az MSZP-kongresszus, valamint az 1956-os felkelés közelgő évfordulója előtt; ezek folyamatos nyomást gyakorolhatnak a piacra.

A Deutsche Bank londoni térségi elemzője szerint Sólyom László köztársasági elnök előző esti nyilatkozata - amelyben az államfő bírálta a miniszterelnököt - fokozza a koalícióra nehezedő nyomást, és "erre a piac nyilvánvalóan oda fog figyelni, ahogy szoros figyelemmel fogja követni azt is, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök marad-e vagy megy". Edgeworth szerint ez "a következő hetekben, hónapokban, negyedévekben nyomni fogja a piaci hangulatot, ha Gyurcsány akkor még a helyén lesz".

A bizonytalanság a veszély

A piacok az első reakciókból ítélve önmagában a választási eredményt "figyelmen kívül hagyták", viszont arra fognak koncentrálni, hogy az eredmény további bizonytalanságot idézett elő, elsősorban abban a tekintetben, hogy "a miniszterelnök meddig lesz képes, vagy egyáltalán képes lesz-e hivatalában maradni" - mondta Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke is az MTI-nek. Evans szerint azonban a piac már korábban beárazta "azt a magyarországi politikai kockázati elemet, amely néhány hete még nem volt jelen, a választási eredmények ezen nem változtattak, így a piaci reakció igen halvány lesz". Hozzátette: ha Gyurcsány Ferencet végül távozásra kényszerítenék, az "súlyos kérdéseket vetne fel" azzal kapcsolatban, hogy a kormánynak lesz-e még kedve keresztülhajtani a költségvetési reformcsomagot. Így Gyurcsány esetleges menesztésére már jó eséllyel negatív lenne a piaci reakció.

Arra a kérdésre, a választási eredmény növelheti-e a magyar szuverén adósosztályzat leminősítésének esélyét, a Bank of America vezető londoni szakértője azt mondta: erre rövid távon nem számít, mert szerinte a hitelminősítők egyelőre a kivárás álláspontjára helyezkednek. "Nem lenne méltányos, ha a hitelminősítők a helyhatósági választást használnák indokként valamely besorolási módosításhoz, a majdani tényleges költségvetési adatokat fogják nézni, és a piacokhoz hasonlóan ignorálják a helyi választások eredményét", jósolta Evans.

Negatív kilátások

A magyar hosszú lejáratú adósosztályzatra mindhárom nagy hitelminősítő - Standard & Poor's, Fitch Ratings, Moody's Investors Service - leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben, sőt a Moody's másfél hete külön negatív felülvizsgálat alá vette Magyarország nála egyébként elsőrendű "A1"-es - a másik két cég "BBB plusz" magyar osztályzatánál három fokozattal jobb - hosszú futamú besorolásait. A Moody's akkori indoklásának egyik eleme szerint kétséges, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, utóda képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat. A Moody's idén február 22-én rontotta negatívra az addigi stabilról a magyar adóskockázati besorolások kilátását; a szeptember 22-én bejelentett külön leminősítési felülvizsgálat a negatív kilátásnál eggyel erőteljesebb jelzés az adósosztályzat várható visszasorolására.

Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke - amikor augusztusban az MTI-nek nyilatkozva cáfolta az azonnali leminősítésről akkor elterjedt piaci szóbeszédet - egyenes utalást tett arra, hogy a cég bármiféle besorolási módosítással megvárja az októberi önkormányzati választásokat, illetve azt, hogy "utána mi történik".

Az eredmény semleges, a tiltakozások erősödhetnek

A magyarországi önkormányzati választásokról kiadott hétfői londoni kommentárjában a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató azt írta: az eredmény piaci szempontból semleges. Az enyhén pozitív tényező lenne, hogy az előzetesen várt eredmény született, ezt azonban nagyjából ellensúlyozza a köztársasági elnök beszéde, amely a cég londoni irodája szerint ösztönözheti a tiltakozó megmozdulásokat a következő napokban. A Goldman Sachs szerint "jelképes fontosságú", hogy a budapesti főpolgármesteri posztot megtartotta a koalíció, mert emiatt nem várható változás a szocialisták vagy a szabad demokraták gondolkodásmódjában, márpedig "ők azok, akik lemondásra kényszeríthették volna a kormányfőt". Az elemzés szerint Gyurcsány Ferenc "ez idő szerint" várhatóan marad, és a békés tüntetések legfeljebb néhány héten belül elülnek.

A GS a kommentár szerint nem számít arra, hogy a választási eredmények aláásnák a takarékossági csomagot, és a 2007-es költségvetés jó eséllyel olyan feszes lesz, ahogy azt a konvergenciaprogram előirányozza. Az MSZP-n belül nincs hiteles kihívója a miniszterelnöknek, és "a párt megértette, nincs sok választása a költségvetési megszorítások továbbvitelén kívül, legalábbis jelenleg".

Ez azonban néhány éven belül változhat: előállhat egy hiteles vetélytárs, a szocialisták is úgy dönthetnek, hogy Gyurcsány nélkül jobbak a választási esélyeik, és erősödhet a nyomás a költségvetés fellazítására. "Jelenleg azonban a politikai zajongás fokozatos csillapodására számítunk" - áll a Goldman Sachs hétfői londoni elemzésében

Régi súrlódások

A Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege - hétfői kommentárjában szintén hangsúlyosan említi Sólyom László köztársasági elnök előző esti beszédét, amelyben az államfő a cég értelmezése szerint "lemondásra szólította fel" Gyurcsány Ferencet. A DrK elemzése szerint a súrlódások Sólyom László és Gyurcsány Ferenc között nem újkeletűek, viszont az elnök "negatív üzenete" és az ellenzék "földcsuszamlásszerű győzelme" valószínűleg újból felveti a miniszterelnök, és így a reformok jövőjével kapcsolatos kérdéseket. Az elemzés szerint - amely pozitívnak minősíti, hogy "a szocialisták megtartották az ellenőrzést Budapest felett" - a ház "rövid távon" nem vár változást Gyurcsány erős koalíciós támogatottságában, így a miniszterelnök "ez idő szerint" megtarthatja posztját. A kormánykoalíció jól tudja, milyen kockázatokkal járna a reformfolyamat lelassítása - elég megnézni a hitelminősítők és az EU-bizottság figyelmeztetéseit -, ezért várhatóan folytatja a konvergenciaprogramban lefektetett átalakításokat, "legalábbis a következő negyedévekben", áll a Dresdner Kleinwort hétfői londoni elemzésében.

Hétfőn kora délután a forint 275,06-36/euró volt a londoni bankközi piacon, 0,86 százalékkal gyengébb a kora hajnali 272,71-273,01/eurónál. Az európai tőzsdenyitáskor 273,40-75/euró volt,0,25 százalékkal gyengébb, mint hajnalban, korábban 272,81-273,11/euró volt, 0,04 százalékkal gyengébb a kora hajnalinál. Péntek este 272,60-90/euró volt a forint Londonban. Hétfőn kora délutánig a szlovák korona nem változott, a lengyel zloty 0,03 százalékkal javult, a cseh korona 0,42 százalékkal erősödött Londonban a kora hajnali értékekhez képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!