Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány felhívta Putyint: merre menjen a gáz?

2006.07.10. 22:23
A gazdasági megállapodások teljesüléséről tárgyalt a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel hétfői telefonbeszélgetésén.

A Kreml rövid közleménye szerint Gyurcsány Ferenc azért hívta fel Vlagiymir Putyint, hogy a február végén, március elején Budapesten tartott találkozójukon létrejött kereskedelmi-gazdasági megállapodások megvalósulását vitassa meg vele.

A fő stratégiai megállapodás arra irányult, hogy Magyarország elosztóközpont lehessen az Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő Kék Áramlat gázvezeték balkáni és közép-európai meghosszabbításában. Ezután június 21-én az orosz Gazprom és a magyar Mol vezetői Budapesten megállapodást írtak alá egy olyan közös tulajdonú projektvállalat létrehozásáról, amely felméri a Kék Áramlatot Észak-Olaszországig meghosszabbító Dél-európai Gázvezeték, a hozzá kapcsolódó regionális tranzitútvonalak és magyarországi gáztárolók megvalósíthatóságát.

Nabucco vagy Kék Áramlat?

Ezt a megállapodást gázdiplomáciai sikerként értékelték az állami ellenőrzésű orosz monopóliumnál moszkvai médiajelentések szerint. Annál is inkább, mert néhány nappal a konkurens, EU-támogatást élvező Nabucco vezetékprojekt szándéknyilatkozatának bécsi aláírása előtt jött létre.

A Nabucco vezeték - amelynek esetleges építésében a magyar Mol is szerepet vállalhat akár - segítségével nyugat-európai államok, továbbá Magyarország, Románia és Bulgária a Közel-Keletről kaphatnának gázt, így elkerülnék Oroszországot, és a kontinens kevésbé függene az orosz gázszállításoktól, illetve az ukrán tranzitdíjaktól.

A Gazprom túszai?

A Nyolcak e hét végi szentpétervári csúcstalálkozóján általánosságban megerősíthetnek olyan elveket, mint a piaci mechanizmusok alkalmazása és a források diverzifikálása az energiaszektorban.

A Standard & Poor's elemzése szerint Magyarország és a többi közép-európai új EU-tag a Gazprom túsza lehet, mivel nincs olyan uniós energiapolitika, amely külön kezelné az orosz gázóriástól kiemelten függő országcsoport helyzetét. Más elemzések szerint számos EU-tag éppenséggel úgy véli, hogy kétoldalú alkuban jobb feltételeket érhet el Oroszországgal és a Gazprommal. Gyurcsány és Putyin utoljára egy hónapja folytatott hasonló telefonbeszélgetést.