Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Gyurcsány felhívta Putyint: merre menjen a gáz?

2006.07.10. 22:23
A gazdasági megállapodások teljesüléséről tárgyalt a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel hétfői telefonbeszélgetésén.

A Kreml rövid közleménye szerint Gyurcsány Ferenc azért hívta fel Vlagiymir Putyint, hogy a február végén, március elején Budapesten tartott találkozójukon létrejött kereskedelmi-gazdasági megállapodások megvalósulását vitassa meg vele.

A fő stratégiai megállapodás arra irányult, hogy Magyarország elosztóközpont lehessen az Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő Kék Áramlat gázvezeték balkáni és közép-európai meghosszabbításában. Ezután június 21-én az orosz Gazprom és a magyar Mol vezetői Budapesten megállapodást írtak alá egy olyan közös tulajdonú projektvállalat létrehozásáról, amely felméri a Kék Áramlatot Észak-Olaszországig meghosszabbító Dél-európai Gázvezeték, a hozzá kapcsolódó regionális tranzitútvonalak és magyarországi gáztárolók megvalósíthatóságát.

Nabucco vagy Kék Áramlat?

Ezt a megállapodást gázdiplomáciai sikerként értékelték az állami ellenőrzésű orosz monopóliumnál moszkvai médiajelentések szerint. Annál is inkább, mert néhány nappal a konkurens, EU-támogatást élvező Nabucco vezetékprojekt szándéknyilatkozatának bécsi aláírása előtt jött létre.

A Nabucco vezeték - amelynek esetleges építésében a magyar Mol is szerepet vállalhat akár - segítségével nyugat-európai államok, továbbá Magyarország, Románia és Bulgária a Közel-Keletről kaphatnának gázt, így elkerülnék Oroszországot, és a kontinens kevésbé függene az orosz gázszállításoktól, illetve az ukrán tranzitdíjaktól.

A Gazprom túszai?

A Nyolcak e hét végi szentpétervári csúcstalálkozóján általánosságban megerősíthetnek olyan elveket, mint a piaci mechanizmusok alkalmazása és a források diverzifikálása az energiaszektorban.

A Standard & Poor's elemzése szerint Magyarország és a többi közép-európai új EU-tag a Gazprom túsza lehet, mivel nincs olyan uniós energiapolitika, amely külön kezelné az orosz gázóriástól kiemelten függő országcsoport helyzetét. Más elemzések szerint számos EU-tag éppenséggel úgy véli, hogy kétoldalú alkuban jobb feltételeket érhet el Oroszországgal és a Gazprommal. Gyurcsány és Putyin utoljára egy hónapja folytatott hasonló telefonbeszélgetést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!