Auguszta
-3 °C
2 °C

Gázügy: bekérették a nagyköveteket

2005.12.29. 11:46
A külügyminisztériumba kéretik csütörtökön az orosz és az ukrán nagykövetet a magyarországi földgáz-ellátás biztosításával kapcsolatos kérdések tisztázására - közölte a külügyi tárca szerdán. Ugyanekkor a gazdasági miniszter közleményt adott ki, amelyben ismét megnyugtat mindenkit, hogy a lakossági gázellátás nincs veszélyben. Ezzel szemben az orosz Gazprom nem garantálta, hogy eljut a magyar-ukrán határra a gáz.
A külügyminisztériumba kérették csütörtökre az orosz és az ukrán nagykövetet - közölte a tárca helyettes szóvivője szerdán. Szabó Ferenc elmondta: a két diplomatát a magyarországi földgáz-ellátás biztosításával kapcsolatos kérdések tisztázására délutánra várják a minisztériumba. A moszkvai nagykövetség emellett az orosz diplomácia segítségét is kéri az ügyben - ezt már nem a külügy-, hanem a gazdasági minisztérium közölte, ugyancsak szerdán.

'Történetek változások'

Korábban Bársony András államtitkár és Gémesi Ferenc helyettes államtitkár is tárgyalt Ukrajnában és Moszkvában a földgázellátás biztosításáról. Akkor Magyarország ígéretet kapott arra, hogy a szükséges mennyiségű földgázt megkapja - mondták a külügyminisztériumban. Az akkori megbeszélések óta azonban történtek változások, ezek tisztázására kéretik be a nagyköveteket - mondta Szabó Ferenc.

Az orosz-ukrán gázárvitát az robbantotta ki, hogy orosz állam többségi tulajdonában lévő Gazprom továbbra is ragaszkodik ahhoz: Ukrajna jövő év január 1-jétől a mostani 50 dollárral szemben 230 dollárt fizessen ezer köbméter gázért. Az ukránok viszont csak fokozatosan, négy év alatt szeretnék elérni az oroszok által kért árszintet, és csak 80 dollárt fizetnének januártól. Nem sikerült megállapodni arról sem, hogy Ukrajna a területén áthaladó gázból 15 százalékot tranzitdíj fejében lecsapolhat-e vagy sem.

A Gazprom nem garantál

A gazdasági miniszter szerdán megismételte keddi nyilatkozatát, miszerint a magyarországi háztartások gázellátása biztonságban van. A gazdasági minisztérium közleménye szerint Magyarország körülbelül hárommilliárd köbméternyi gáztartalékkal rendelkezik, amely hónapokon keresztül biztosítja a zavartalan gázellátást.

A minisztériumi közlemény leszögezi, hogy az orosz-ukrán gázszállítási vita magyarországi hatásainak elkerülése érdekében a kormány folyamatosan tárgyal az érintett partnerekkel. A gazdasági miniszter közölte azt is: Magyarország felvette a kapcsolatot a többi gázimportőr országgal, így Szlovákiával, Csehországgal, Németországgal, valamint az Európai Unió energiaügyi biztosával is.

A gazdasági miniszter ugyanakkor elismerte: a Gazprom szerdán arról tájékoztatta a Mol-t: nem tudják garantálni, hogy az ukrán fél a földgázszállítmányt maradéktalanul eljuttatja az ukrán-magyar határra, annak ellenére, hogy az orosz-ukrán határon átadják a szerződött mennyiséget. A Mol szerződése alapján az orosz fél a magyar-ukrán határon garantálja a szállítandó mennyiséget, a Mol válaszlevelében az orosz féltől a változatlan szállítás garanciáját kérte - mondta Kóka János.