Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Helyreállt a gáznyomás

2006.01.02. 21:32
A Gazprom hétfőn a déli órákban ígéretet tett arra, hogy 24 órán belül helyreállítja a gázszállítást Magyarországra - jelentette be hétfő délután Kóka János. Az oroszok tartották a szavukat, sőt, túl is teljesítették, hiszen Kóka bejelentése szerint este fél tízkor helyreállt a gáznyomás az Oroszországból Magyarországra érkező vezetékekben. Napközben a csövekben 30-35 százalékkal csökkent a nyomás. Ha az orosz-ukrán vitának nem lesz gyors megoldása, nyugatról kell gázt vennünk - kérdés, lesz-e, aki eladjon.

Este fél tízre helyreállt a gáznyomás a az Oroszországból Ukrajnán keresztül Magyarországra érkező gázvezetékben, jelentette az MTI. A hírt Kántor Sándor, a Mol Rt. üzleti és stratégiai kommunikációs vezetője is megerősítette. Az orosz Gazprom már napközben ígéretet tett a gázszállítás helyreállítására, igaz, ezt csak keddre ígérte.

A nyomásszint csökkenése a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint amúgy sem okozott volna rövid távon problémát. A hazai tartalékokból jelenleg napi 36 millió köbméternyi földgázt szabadítanak fel, ez a mennyiség szükség esetén 47-50 millió köbméterre emelkedhet. Mivel egy Celsius fokos lehűlés 1,5 millió köbméterrel növeli a fogyasztást, amíg nem lesz tíz fokkal hidegebb, változatlan feltételekkel biztosíható a gázellátás mindenkinek - mondta Kóka János a hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

A gazdasági miniszter hozzátette, ha ennél hidegebb lesz, és továbbra is akadozik az orosz gázimport, a lakossági és kommunális fogyasztóknak akkor sem kell tartaniuk gázkorlátozástól. Ők ugyanis a napi fogyasztást negyven százalékát használják el, és ekkora mennyiséget az orosz behozataltól függetlenül is lehet biztosítani.

Egymásra mutogatnak

A gazdasági miniszter elmondta, hogy mind az orosz, mind az ukrán nagykövettel tárgyaltak hétfőn, ám egyik ország álláspontja sem változot a korábbiakhoz képest. Oroszország továbbra is azt állítja, rendben elindítja Magyarország felé a leszerződött mennyiséget, ám azt az ukránok megcsapolják, míg Ukrajna változatlanul fenntartja, hogy nem nyúl a tranzitszállítmányhoz.

A Gazprom elnöke hétfőn délben ígéretet tett arra, hogy 24 belül ismét a leszerződött mennyiség érkezik majd meg a magyar határra - jelentette be Kóka János. A gazdasági miniszter elmondta: a Molnak kell döntenie arról, hogy az eddig kiesett mennyiség miatt perel-e kötbérért, "a kormányzatnak ennél nagyobb problémát, az ellátás biztonságát kell megoldania".

Átállás olajra, atomra, szénre

A miniszter ennek érdekében utasította a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt.-t (Mavir), hogy vizsgálja meg, milyen lehetőségek vannak az energiafelhasználáson belül a szén, az atom, valamint egyéb energiahordozók arányának emelésére. Az ipari nagyfogyasztók egy része - egyebek mellett a csepeli és a tatabányai erőmű - hétfőn már átállt az olajfelhasználásra. A többi cég átállásáról holnap a várható időjárás, és egyéb energetikai prognózisoktól, számításoktól függően döntenek - mondta Kóka János.

Arra a felvetésre, miszerint Tatabányán csak húsz napra elegendő kőolaj van, Kóka elmondta: miniszterként százezer tonnányi kőolajtartalék felszabadításáról dönthet. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte ez a válság nem húzódhat húsz napig, mindkét országra komoly nemzetközi nyomás nehezedik, hogy mihamarabb megállapodjanak; példaként említette, hogy ebben a félévben az orosz gázügyben közvetlenül érintett Ausztria az unió soros elnöke.

A nyugati drágább, és nincs is

Ha mégis elhúzódik az orosz-ukrán konfliktus, egész Európanak gázellátási problémái lehetnek - mondta a miniszter. Ebben az esetben hazánknak is fel kell készülnie az ellátási nehézségekre, valamint arra, hogy a drágább, nyugat-európai gázból kell vásárolnia. A miniszter nem árulta el, mennyiért vásárolja a Mol jelenleg az orosz gázt, de azt mondta, olcsóbban, mint amennyiért a Gazprom most Ukrajnának adná (vagyis olcsóbban az ezer köbméterenkénti 230 dolláros árnál).

Európa behálózva - az orosz gáz útja

Az biztos, hogy ennél drágább lenne az a gáz, amit a nyugati piacokról kellene beszerezni. Nagyobb problémát jelent ennél, hogy egyelőre nincsenek sehol akkora tartalékkapacitások, amelyek lehetővé tennék az egész kontinensen a kieső orosz gáz pótlását. "Észak-Európában nincs fölös kapacitás, Norvégia már jelezte, hogy kitermelése teljes kapacitáson működik" - mondta Kóka János. A miniszter arra is kitért: a mostani helyzet is azt jelzi, a politikai elit rosszul teszi, hogy kizárólag a gáz fogyasztói árával foglalkozik, miközben nem szentel elegendő figyelmet az ellátás biztonságának.