Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem lesz áremelés a gázkrízis miatt

2006.01.03. 13:37
Nincs közvetlen kockázata annak, hogy a gázellátást bármi veszélyeztetné - jelentette be kedden Gyurcsány Ferenc, miután a gazdasági és a külügyminiszter társaságában tárgyalt a Mol vezérkarával. Ennek ellenére az ipari nagyfogyasztókat továbbra is kérik a kőolaj használatára. Villany- és gázáremelés nem lesz, közös európai energiapolitika viszont igen - legalábbis hazánk hamarosan kezdeményezi ennek elkészítését.
Hétfő este óta a szerződés szerinti gázmennyiség érkezik hazánkba. A Mol és a Gazprom szerződése szerint Beregdarócnál a vezetékekben legalább 40 bar nyomásnak kell lenni, a legutóbbi mérés szerint a nyomás 50 bar volt, napközben 40 és 50 bar között ingadozott - mondta a miniszterelnök a tárgyalásokat követően. Az újévi gázellátási krízis első szakaszát eredményesen kezelte Magyarország, a magyar diplomácia és a Mol Rt. vezetése, "de nem dőlhetünk hátra" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Négymilliárd eurós vezeték kell

Összefoglaló a gázháborúról
Az orosz-ukrán gázárvita miatt kirobbant, és az egész kontinensen gázellátási krízist okozó gázháborúról készült összefoglalónkat itt olvashatja. A további részletekért érdemes felkeresnie az Index gázháború-dossziéját is.

A kormányfő szerint az ügy tanulsága, hogy hazánk számára stratégiai jelentőségű a kiegyensúlyozott viszony Oroszországgal, valamint a szoros együttműködés az európai uniós tagállamokkal. Emellett közös európai energiapolitika megalkotását sürgette a kormányfő, aki szerint az uniós tagállamoknak össze kellene hangolniuk a beszerzéseiket, hiszen "egy olyan piacon, ahol sok a vevő és kevés az eladó, könnyen kiszolgáltatottság lehet".

A közös európai energiapolitikának törekednie kell a szűk határkapacitások feloldására - a tagállamok egymás között rugalmasabb gázkereskedelme érdekében -, egy négymilliárd eurós, mintegy ezer kilométer hosszúságú vezeték kiépítésére, amely az Adriától vezetne az EU-tagállamokba cseppfolyós állapotú gázt. Gyurcsány szerint újra kell gondolni az ellátásbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket is, és a mostaninál nagyobb felelősséget kell vállalniuk az államoknak.

Egymilliárd köbméteres tározó

Az adriai vezeték mellett hazai szinten is hosszú távú megoldások kellenek, hogy enyhítheni lehessen az ország gázfüggőségét. Ennek érdekében a kormány már tavaly benyújotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén 2010-ig egy egymilliárd köbméteres stratégiai tározó épülhet hazánkban. Emellett a kormány január végén tárgyal a bioüzemanyag-előállításban rejlő lehetőségekről, ebben az ágazatban Gyurcsány szerint hazánknak néhány éven belül meghatározó szerepet kell betöltenie.

Ha az új tározó elkészül, annak költségei 2010-től köbméterenként 1 forinttal növeli a gáz árát. Gyurcsány szerint dönteni kell, hogy megéri ezt vállalni; a kormányfő egyben emlékeztetett arra, hogy a lakossági földgáz ára köbméterenként nagyjából 31 forint (a Mol ezer köbmétert 200 dollár, tehát negyvenezer forint fölötti áron vásárol, így keletkezik a gázüzletág vesztesége).

A mostani krízis ellenére sem gázár-, sem áramáremelés nem lesz - szögezte le a miniszterelnök. Utóbbit az indokolná, hogy az erőművek - az úgynevezett ipari nagyfogyasztók - számára hatályban marad a GKM és a Mol hétfői közös kérése, hogy gáz helyett a drágább kőolajat használják. Az így keletkező pluszköltségeket - és az átállás Kóka János hétfői nyilatkozata néhány százmillió forintos költségét - az erőművek nem terhelik a fogyasztókra, azt az állami tulajdonú MVM Rt. vállalja magára.