Itt a gázháború, mi lesz így velünk?

2008.12.31. 22:48
Szerda este eldőlt: az orosz Gazprom csütörtökön, közép-európai idő szerinte reggel nyolckor leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállítást. A gázcsapok elzárása korábban már volt példa – először 2006-ban –, az ukránok akkor az európai tranzitgáz megcsapolásával okoztak ellátási gondokat Magyarországon is. A hazai földgáztárolók jelenleg mintegy 90 százalékig fel vannak töltve, és a tárolókból napi 51 millió köbméter gázt lehet kihozni. A jelenlegi időjárási körülmények között a napi felhasználás 66 millió köbméter körül van.

A Gazprom orosz cég utasítást adott arra, hogy állítsák le a gázszállítást Ukrajnába, és az Interfax hírügynökség szerint máris negyedére csökkent az Ukrajnába áramló gáz mennyisége. Eddig óránként 1,6 millió köbméter gáz áramlott a vezetékben, most csak 0,4 millió. Az orosz vállalat azért zárta el reggel 8-kor az Ukrajnába gázcsapokat, mert szerdán, magyar idő szerint este fél kilenckor eldőlt: nem tud megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es gázszállításról.

Szerda délután még úgy tűnt, Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök is Moszkvába utazik, hogy részt vegyen a tárgyalásokon. Később azonban Marina Szoroka, az ukrán kormányfő szóvivője azt mondta: "a 2009. évi gázszállításokra vonatkozó szerződés aláírásához elengedőek a Naftogaz képviselői". A szerződést azonban végül mégsem szignózták: bár a Gazprom azt elismerte az esti órákra, hogy megkapta Kijevtől az ukránok által átutalt 1,5 milliárd dollárt – korábban ennek megérkezését is tagadták –, azt mondták, a csapokat elzárják, mert 2009-re nincs megállapodást.

Azt ígérik, Európa megkapja

Alekszej Miller úgy fogalmazott: a Gazprom csütörtök reggel, közép-európai idő szerint 8 órakor "100 százalékban" beszünteti a gázszállítást Ukrajnának. Rendkívüli ülésre összehívták a Gazprom operatív stábját, hogy előkészítsék a gázcsapok elzárását. Miller hangsúlyozta azt is: a Gazprom mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai fogyasztók teljes egészében hozzájussanak az oroszországi gázhoz. Az Európába irányuló orosz gáz többsége Ukrajnán keresztül haladó vezetékekben jut el a fogyasztókhoz.

Európa behálózva - az orosz gáz útja

Julia Tyimosenko a moszkvai beszámoló után telefonon arról biztosította José Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy Kijev nem akadályozza meg az Európába irányuló gáz áramlását - jelentette be Brüsszelben nyilvánosságra hozott közleményében a bizottság.

4 köbméterből 3 orosz

Ha az orosz-ukrán vita miatt akadozik vagy megszűnik az orosz gáz szállítása, az E.ON Földgáz Storage Zrt. készen áll arra, hogy a lehető legtöbb földgázt lehessen kihozni az öt tározójából – közölte Kutas István, az E.ON Földgáz Storage Zrt. kommunikációs vezetője. Magyarországon az éves földgázfelhasználás 13-14 milliárd köbméter, ennek több mint háromnegyede közvetlenül vagy közvetve orosz import. Az E.ON Földgáz Trade, a földgáz importőre, a tél eleje óta arra törekedett, hogy minél több földgázt hozzon be, és minél kevesebbet használjon a tárolókból.

Az egyetlen magyarországi földgáztároló társaság, az E.ON Földgáz Storage Zrt. tárolókapacitása mintegy 3,8 milliárd köbméter, de ebből 200 millió köbméter a stratégiai készletet szolgálja. A tároló napi csúcs kihozatali kapacitása 10 napon keresztül napi 51 millió köbméter, utána, technikai okok miatt, kicsit kisebb.

Új tároló épül

A biztonsági készlet felhasználásáról, és a készlet áráról az energiaügyekért felelős miniszter dönt a Magyar Energia Hivatal kezdeményezésére. A földgáz biztonsági készletezéséről szóló, 2006. április 1-jétől hatályos törvény alapján legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter, 45 napra elegendő földgáz biztonsági készletezésére kell stratégiai tárolót építeni. Az erre kiírt tendert a Mol nyerte meg, és a tárolót a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) projekttársaságával, az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt.-vel közös vállalkozásban valósítja meg.

Az E.ON öt tárolójában – Zsana (1,56 milliárd köbméter), Hajdúszoboszló (1,46 milliárd köbméter), Kardoskút (0,28 milliárd köbméter), Pusztaederics (0,34 milliárd köbméter) és Maros-1 (0,15 milliárd köbméter) – 11 gázipari társaság és az MKSZSZ tárol földgázt. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. mintegy 30 milliárd forint értékű beruházással 2009 augusztusáig 4,4 milliárd köbméterre növeli a tárolókapacitását.

Ha kell, így korlátoznak

A gázellátás akadálya esetén meghatározott sorrendben fogyasztói korlátozás is lehetséges, de még ennek előtte azokat a fogyasztókat kapcsolják ki a gázszolgáltatásból, amelyek vállalták a megszakítást más energiaforrás birtokában. A földgázfogyasztás korlátozásának sorrendjét minden év szeptember 30-ig a Magyar Energia Hivatal állapítja meg öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén, a legvégső esetben korlátozható fogyasztói kört a háztartások és bizonyos kommunális fogyasztók jelentik.

A hivatal határozata alapján először az olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le és technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. A korlátozás időtartama legfeljebb 4 óra lehet. Ugyancsak ennyi időre korlátozható a fentinél kisebb kapacitást lekötő hasonló fogyasztói kör.

Ezt követően lehet korlátozni azokat a ipari, illetve kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztókat, amelyek a fenti két kategóriába nem tartoznak, de ezeket csak olyan hányadban, amely nem érinti a háztartási és kommunális célú fogyasztást. Ebben a körben a korlátozás időtartama 8 óra lehet. A korlátozási sorrendben az utolsó előtti fogyasztói körbe az utolsó kategóriába nem sorolt kommunális fogyasztók tartoznak.

Három éve kezdődött

Először 2006 elején fajult az azóta minden év végén megszokott orosz-ukrán gázvita arra a szintre, hogy az ukránok az Európába, többek között Magyarországra érkező tranzitgázt csapolták meg. Akkor az orosz gázbojkott Ukrajna mellett Moldovát, és közvetve az egész kontinenst érintette.

A konfliktus három napig tartott: másodikán még úgy tűnt, az orosz-ukrán gázháborúnak egész Európa az áldozata lehet nemcsak az árak emelkedése miatt, hanem azért is, mert még igencsak kérdéses, honnan lehet pótolni a kieső mennyiséget. Másnapra Európában helyreállt a gázellátás, de a rendszer még nem volt stabil, harmadnapra megszületett az ármegállapodás.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét