Csongor
0 °C
9 °C

Az oroszok csinálják a fesztivált

2009.01.08. 14:27
A mostani, egyre csak hömpölygő, egész Európára kiterjedő gázválság összedöntötte azt a képet az oroszokról, hogy megbízható üzleti partnerek. Az oroszok pedig arra törekednek, hogy húsz évre bebiztosítsák az igen jövedelmező európai gázpiacon a pozíciójukat. Az Orosz Medvének kapóra jön a nemrég létrejött gázkartell, a cseh EU-elnökség, az Unió megosztottsága és erőtlensége.

A mostani játszmában, amely a szemünk előtt zaljik, kettős motiváció hajtja az oroszokat, egyszerre törekednek üzleti-gazdasági és politikai céljaik megvalósítására - értékelte az egész Európát érintő gázkrízist az Indexnek Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője.

Üzleti és politikai előnyt csiholnának az oroszok

Oroszország legfontosabb gázpiaca az európai, a gázexportból származó bevétele négyötöd részben az európai államoknak eladott gázból származik. A régi EU-tagállamokban a gázpiacon domináns, az újakban és a Balkánon monopolhelyzetet mondhat magáénak Oroszország. A jelenlegi játszma arról szól, hogyan tudják az oroszok hosszú távon bebetonozni, esetleg megerősíteni pozíciójukat, úgy is, hogy a gázpiacra potenciális belépőket végül is kizárnak az európai gázpiacra való belépés lehetőségéből. Az erős piaci pozíció akár 20 évre való bebetonozása nemcsak üzletileg kecsegtet biztos és nagy bevétellel a gázexportáló Oroszország számára, hanem a volt szovjet tagköztársaságokban az orosz politikai befolyás megerősítését is szolgálja.

Kaderják Péter
Fotók: Huszti István

Két módon tudja meggátolni Oroszország, hogy új szereplők lépjenek be az európai gázpiacra. A közép-ázsiai, volt szovjet államokat (Grúziától Azerbajdzsánon át Kazahsztánig) az alternatív gázszállítási infrastuktúra kiépítésének lehetőségétől igyekeznek elzárni. Ezek az országok így arra kényszerülnek, hogy a már meglevő gázvezetékeken az oroszoknak adják el a náluk kitermelt gázt. Akikkel pedig ezt nem lehet megtenni – elsősorban földrajzi okok miatt, egyebek mellett Katarral, Nigériával, Venezuelával, Iránnal –, azokkal pedig az oroszok gázkartell keretében igyekeznek majd egyezségre jutni az árverseny elkerüléséről – magyarázta a szakértő.

A mostani gázkrízis arra is alkalmat ad az orosz félnek, hogy tesztelje az új cseh EU-elnökséget, illetve a választások előtt álló Európa cselekvőképességét. A soros elnökséget ráadásul az a Csehország látja el, amellyel az oroszoknak összetűzésük volt az amerikai rakétarendszer ügyében – tette hozzá Kaderják.

A szakember határozottan állítja, hogy az egyre terebélyesedő gázválságot az oroszok szítják, ők a kezdeményező fél, és az csak ürügy, hogy az ukránok esetleg megcsapolták az Európába szánt orosz gázexportot. Korábban soha nem akadályozta meg Ukrajna az európai célállomású orosz gáz továbbítását, és december utolsó napjaiban az ország rendezte a Gazprommal szemben felgyülemlett adósságának döntő részét – amit egyébként az orosz vállalat is elismert.

Az EU béna kacsa volt eddig, de be kell keményítenie

Egyszerűen csak az ár miatt van az egész?

Magyar kormányzati körökben van olyan vélemény, hogy az egész, Európára kiterjedt gázkrízis hátterében nincs más, mint az oroszok és az ukránok közötti vita az ukránoknak eladott gáz áráról. 2006-ban született egy megállapodás a két fél között, hogy 2010-ig fokozatosan térnek át a piaci árra, az ukránok is piaci áron kapják a földgázt Oroszországtól. Ez ma valahol 400-450 dollár között mozog. Ehhez képest az oroszok idén 250 dolláros árat ajánlottak, az ukránok azonban ezt is sokallták, előbb 201, aztán 235 dolláros árig voltak hajlandóak elmenni. Mivel nem tudtak dűlőre jutni a felek december 31-ig, ezért kipattant a mostani gázkrízis.

Kulcskérdés, hogy az EU mit tehet és mit tud tenni ennek a krízishelyzetnek a feloldásában. Látni kell, hogy az oroszok nagyon jól felismerték és alkalmazzák az "oszd meg és uralkodj"-elvet: a németekkel sok közös üzletet ütöttek nyélbe, és lám, Németországba érkezik orosz gáz. A németek nélkül eddig nem tudták volna feszíteni a húrt az oroszok. Arra is emlékeznek a Kremlben, hogy az EU a korábbi olajkorlátozásokat különösebb zokszó nélkül tűrte, ahogyan az orosz-grúz - részben az olaj- és gázpiaci pozícióval összefüggő - háborúra is erőtlen válaszokat adott az Európai Közösség – emlékeztet Kaderják.

A REKK vezetője szerint a mostani gázkrízis az utolsó ébresztő az EU számára: ha most nem lép, ha nem ébred fel bénultságából, akkor az oroszok sikerre viszik stratégiájukat és húsz évre bebetonozzák pozíciójukat az európai gázszállításban. Ez pedig általában az EU-t súlyosan, minket, magyarokat felettébb súlyosan érint, és még politikai törésvonalat is létrehozhat a régi és az új EU-tagok között.

Rövid távon csak kemény fellépéssel tud csak eredményt elérni az EU Moszkvával szemben, az erőtlen, óvatos lépésekkel kompromisszumra törekvő politika nem kecsegtet sikerrel a szakember szerint. Ilyen lépés lehet például, hogy a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) igyekvő Oroszország felvételét komoly feltételekhez kell kötni vagy leállítani; az EU-Oroszország-partnerségi megbeszéléseket meg kell szakítani. Emellett pedig ismét komolyan kellene vennie az EU-nak a nem orosz gázt szállító alternatív gázszállító hálózat, a Nabucco projektjét, amelynek megvalósítására az Unió 205 milliárd eurós gazdaságfejlesztési csomagjából 3-4 milliárd eurót azonnal át kellene csoportosítani.

Oroszország többé nem megbízható

A mostani gázválság bebizonyította, hogy jó döntés volt Magyarország részéről a stratégiai gáztározó megépítése. Kormányzati szinten is ösztönözni kell olyan megoldásokat, amelyek mérséklik vagy más energiaforrások (megújuló energia, elsősorban biomassza) felhasználásával kiváltják kiváltják a gázfelhasználást. Erre az épületek fűtése, a távfűtés területén különösen nagy lehetőség van. Ugyanakkor a házak szigetelésével, vegyes tüzelésű kazánok beépítésének támogatásával is lehet ezt a célt szolgálni. A Nabucco-projekt sürgetése mellett a gázbeszerzés terén a horvátokkal, szlovákokkal, románokkal, osztrákokkal való együttműködés is előremutató lehet - húzta alá Kaderják.

A szakértő nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy meddig tarthat a gázválság. Érthetetlennek tartja ugyanis az oroszok stratégiáját, hiszen a mostani akciójukkal összeomlott az a kép az EU szemében, hogy Oroszország megbízható üzleti partner.