Alfréd
-2 °C
2 °C

Visszakérik vagyonukat a Habsburgok Ausztriától

2003.05.09. 11:38
Visszaköveteli elkobzott vagyonát a Habsburg család az osztrák államtól. Az egykor hatszáz éven át utalkodó dinasztia többek között egy erdőt és egy kastélyt szeretne visszakapni. A család hazánkban is számottevő vagyonnal rendelkezett a huszadik század elején.
A Habsburg család visszaköveteli az osztrák államtól elkobzott vagyonát - jelentette az MTI. A Habsburg-Lothringen keresetet nyújtott be az osztrák kárpótlási alaphoz, melyben egyebek között visszakövetelnek egy húszezer hektáros erdőt 200 millió euró értékben, ami önmagában 48 milliárd forintnyi érték. Emellett három ingatlanra, közöttük a Bécs peremén, a város déli határában elhelyezkedő Laxenburg kastélyra tartanak igényt. A kárpótlási alap, ahová igényüket benyújtották, a náci üldöztetésben vagyoni kárt szenvedett zsidók kártalanítására létesült.

A Schönbrunnt nem kérik vissza

A Habsurgokat, akik 1286-tól, vagyis több mint hatszáz éven keresztül ültek Ausztria trónján 1919-ben, az Első Köztársaság megalakulásakor kényszerítették arra, hogy lemondjanak birtokjogaikról. Tulajdonaikat elkobozták. A család tényleges vagyonát képviselő birtokokat azonban 1936-ben visszakapták, ám ezeket 1939-ben, az Anschluss után, a náci hatalom ismét államosította. A Habsburg család most ezeket a birtokokat igényli vissza azzal az indokkal, hogy a náci hatalommal szemben tanúsított ellenállásuk miatt lettek megfosztva tőlük. Az egykori császári lakhelyek, a turisztikai látványossággá lett Hofburg és Schönbrunn visszaszolgáltatására nem tart igényt a család.

A Habsburg-családnak nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon is jelentős vagyona volt a huszadik század elején. Az első világháború után csak Frigyes főhercegnek csak a csonka-Magyarországon több mint 40 ezer holdnyi birtoka volt. Ugyanő több mint húszezer hold erdővel rendelkezett Erdélyben és az akkor alakuló Jugoszláviában, de voltak kisebb birtoka szlovák, cseh és lengyel területeken is.