Géza
-12 °C
-4 °C

Uniós engedély kell a kedvezményekhez

2003.07.11. 09:00
A helyi adókról szóló hazai jogszabályok szerint az önkormányzat korlátlanul nyújthat kedvezményeket. Ezért előfordulhat, hogy a kedvezmény az uniós szabályokkal ellentétes támogatást nyújt. Az EU versenyjogi szabályozása a támogatásokat nagyon szigorú feltételekhez köti. A most érvényes, még le nem járt kedvezményeket 2007 végéig hatályon kívül kell helyezni.
Az Európai Bizottság fogja eldönteni Magyarország csatlakozás után, hogy milyen helyi kedvezményeket nyújthatnak az önkormányzatok, ehhez azonban a kérdéses támogatás bejelentése is szükséges.

Szigorú az uniós versenyjog

Mivel Magyarországon a helyi adók tekintetében az önkormányzat rendeletében korlátlanul nyújthat kedvezményeket, ezért előfordulhat, hogy a kedvezmény az uniós szabályokkal ellentétes állami támogatást nyújt. Az EU versenyjogi szabályozása a támogatásokat nagyon szigorú feltételekhez köti. Az állami támogatások generális tilalmát csak néhány esetben lehet feloldani.

Az uniós joganyag alapján természetesen nem minden támogatás tiltott. Ezt azonban a csatlakozás után az Európai Bizottság hivatott eldönteni. A szabályok megsértésének komoly következményei vannak. Amennyiben ugyanis egy önkormányzat az Európai Bizottság által versenytorzítónak tartott adókedvezményt alkalmaz, akkor a kedvezmény összegét kamatokkal együtt kell vissza fizetni.

Helyi kedvezmény csak magánszemélynek

A magyar önkormányzati rendeletek uniós szabályokkal való összhangját a helyi adókról szóló törvény módosításával biztosították. Ez alapján a pozitív diszkriminációt eredményező önkormányzati kedvezménynyújtási jogosultságot kizárólag a vállalkozónak nem minősülő magánszemélyre korlátozzák. Például az iparűzési adóban két és fél millió forintot meg nem haladó adóalapig adható adókedvezmény, illetve mentesség.

A helyi önkormányzatok által adott korábbi határozott idejű adókedvezmények a szerzett jogok védelme érdekében a csatlakozás után továbbra is fennmaradnak. Az önkormányzatok az ilyen, még le nem járt kedvezményeket azonban 2007. december 31-ig kötelesek hatályon kívül helyezni.

A vállalkozó csak abban az esetben vehet igénybe 2003. január 1-je után határozott időre szóló kedvezményt vagy mentességet, ha arra 2002. december 31-ig már jogot szerzett. Szigorú ellenőrzésekre is számítani kell, miután tíz évig visszamenőleg vizsgálhatja az unió illetékes bizottsága a támogatás jogosságát.

Elmaradott térségek csak uniós jóváhagyással segíthetők

Az állami támogatások megítélésénél is vannak automatikus és az unió illetékes bizottságának jóváhagyásától függő mentességek. Automatikus mentességet élveznek a szociális jellegű támogatások magánszemélyeknél, vagy a természeti csapások okozta károk enyhítésére folyósított pénzek.

Az elmaradott térségek támogatása azonban már csak jóváhagyással lehetséges. A regionális támogatások célja lehet az új vállalatok letelepedésének ösztönzése, a már letelepedett vállalatok modernizációja, valamint a munkahelyteremtés.

Támogathatók az "érzékeny" ágazatok

Az úgynevezett érzékeny ágazatoknál is kapható állami támogatás. Ezek közé tartozik a mezőgazdaság, a halászat, az acélipar, a szénbányászat és a gépjárműgyártás. Az uniós versenypolitika lehetővé teszi azt is, hogy az állam, vagy a helyi közösségek támogassák a kisebb vállalkozások gazdasági terveit.

Például támogatást kaphatnak az olyan kis- és középvállalkozások, amelyek legfeljebb 150 főt foglalkoztatnak, és éves forgalmuk nem éri el a 150 millió eurót. Azonban a támogatás mértéke ebben az esetben sem haladhatja meg a százezer eurót, vagy a bruttó költségek 15 százalékát.