Rudolf
2 °C
13 °C

Az FVM segít a Hajdú-Bét beszállítóinak

2004.01.14. 15:50
A közelmúltban bejelentett százmilliárd forintos hitelcsomag egy részét testre lehetne szabni, így a Hajdú-Bét gazdasági gondjai miatt nehéz helyzetbe került kistermelők anyagi forrásokhoz juthatnának.
Az agrártárca fokozottan figyeli a Hajdú-Bét gazdasági gondjaiból fakadó helyzetet - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára. Szanyi Tibor közölte: a minisztérium a nehéz helyzetbe került beszállítóknak - főként a kistermelőknek - szeretne segíteni. Ezért tárgyalásokat kezdeményez a kistermelők megbízottaival, hogy mielőbb anyagi segítséghez juthassanak.

A megbeszélések az államtitkár szerint azonnal megkezdődhetnek, ha a kistermelők megfelelő szervezetet hoznak létre, és meghatalmazott képviselőik megkeresik az agrártárcát. Szanyi Tibor úgy vélekedett, hogy a közelmúltban bejelentett százmilliárd forintos hitelcsomag egy részét testre lehetne szabni, így a Hajdú-Bét gazdasági gondjai miatt nehéz helyzetbe került kistermelők anyagi forrásokhoz juthatnának.

Az agrártárca vezető képviselője jelezte: több kistermelő már kapcsolatban áll integrátorokkal, ám azoknak is szeretnének segíteni, akik nem tagjai ilyen társulásoknak. A minisztérium által felkínált megoldás leginkább az érintettek termelési szerkezetváltását és termelésük korszerűsítését kívánja szolgálni. A felvehető hitel futamideje öt-tíz év egy-két év türelmi idővel, öt-hat százalékos kamatszint mellett.

A kistermelők a SAPARD-támogatással is bővíthetik pénzügyi lehetőségeiket, mivel e támogatási konstrukcióban az önrész hitellel is fedezhető. A tárca információi szerint a Hajdú-Bét ellen hamarosan felszámolási eljárás indul. A rendelkezésre álló adatok alapján a felszámolás várhatóan eredményes lesz, ami azt jelenti, hogy az érintettek (hitelezők) előbb-utóbb pénzükhöz juthatnak. Az átmeneti időben azonban a likviditási gondokon szeretne enyhíteni az agrártárca - tájékoztatott Szanyi Tibor.