Olga, Liliána
20 °C
35 °C

'Az orvosok tartják fent a kiszipolyozó rendszert'

2004.03.09. 12:25
A Financial Times szerint a magyar egészségügyet a pincétől a padlásig át kell alakítani, a reformok útjában azonban az előjogaikra féltékeny, hálapénzre pályázó orvosok állnak. Az eszközpark megfelelő lenne, azonban az orvosok nem minden esetben használják azt.
Az elvileg ingyenes magyar egészségügyben a "történelmi gyakorlattá vált" orvosi hálapénz a beutaló a jobb és gyorsabb ellátáshoz; nélküle gyakran a kezelést is megtagadják - írta a jelenségről közzétett terjedelmes elemzésében a keddi Financial Times.

Orvosok a reformok útjában

A brit üzleti napilap szerint az orvosi hálapénzről nemrégiben nyitott világhálós honlap decemberre a leglátogatottabb magyarországi internetes oldalak egyike lett, jelezvén, mennyire felháborítja a magyarokat saját egészségügyi rendszerük, és az egyre inkább intézményessé váló hálapénzrendszer.

Az orvosok dühös reakciója azonban azt is elárulta, hogy ők alkotják a legnagyobb akadályt a reformok útjában, és mindenképpen fenn akarják tartani a szűk elitet jutalmazó, ugyanakkor az állami erőforrásokat is kiszipolyozó rendszert - írta a Financial Times.

Félnek a döntéshozók

A bírálók szerint az egészségügyet a pincétől a padlásig át kell alakítani, de a további reformoknak ellenáll a Magyar Orvosi Kamara, amely e reformoktól saját fennhatóságát és autonómiáját félti - áll a brit lap elemzésében. A döntéshozókat az tartja vissza, hogy félnek: magukra haragítják az orvosokat - mondta a lapnak egy reformpárti kórházigazgató.

A cikk szerint az orvosok képviselete az egyenlő ellátás védelmére hivatkozva veti el a profitelemek bevezetését a közegészségügyben, és védelmébe veszi a hálapénz elfogadását olyan esetekben, ha azt az orvos nem maga követeli ki. Az idézett kórházigazgató szerint azonban az ellátás színvonala már most sem egységes, és a magas beosztású orvosok "csak a saját zsebüket bélelő rendszert védelmezik".

Féltékeny orvosok

A lap által idézett becslések szerint a magyarok évente összesen ötven-százmilliárd forintot csúsztatnak az orvosok zsebébe, de az összeg több mint nyolcvan százalékát az orvosok kevesebb mint húsz százaléka kapja.

A cikk szerint a hálapénzrendszer még a beruházási döntéseket is eltorzítja. A kórházakban például bőségesen van ultrahang- és CT-berendezés, a hozzáférés ezekhez azonban néhány magas beosztású orvos féltékenyen őrzött előjoga, mivel ezek használata tipikus hálapénzforrás. Mindeközben sok kórház mellékhelyiségei mocsokban úsznak - írja a brit lap.

Az idézett kórházigazgató szerint a közfelháborodás végül rá fogja kényszeríteni a politikusokat a radikális reformra. Egyelőre azonban a hálapénzről nyitott honlapot kellett bezárni, mert a rajta szereplő nevek viselői perekkel fenyegetőztek - áll a Financial Times keddi elemzésében.