Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Luxus hálókocsik Szombathelyről

2007.10.08. 08:16
A folyamatosan növekvő megrendelések miatt újabb beruházási programba kezd a MÁV Zrt. tulajdonában lévő, szombathelyi székhelyű MÁV Vasjármű Kft.

Újabb jelentős - többek között külföldi - megrendelésekhez jut a MÁV Zrt. tulajdonában lévő, szombathelyi székhelyű MÁV Vasjármű Kft. - erősítette meg a Napi Gazdaság információját a cég. Ennek érdekében a 15 éve önállóan gazdálkodó, elsősorban vasúti járművek építésével és karbantartásával foglalkozó társaság ismét egy több száz millió forint értékű beruházási programba kezd.

Elsősorban technikai és technológiai fejlesztésekre kerül sor. Többek között fejlesztik és bővítik az úgynevezett vasútijárműkerék-párok felújításhoz szükséges technológiarendszert, korszerű mosó-, valamint hegesztőberendezéseket vásárolnak, és korszerűsítik vállalatirányítási rendszerüket is.

A program hátterében elsősorban a jelentős hazai és külföldi megrendelések, valamint a hatékonyság növelése áll. Bekapcsolódnak például az egész Európában közlekedő, Royal Hungarian Express nevű, korhű luxusvonat hálókocsijainak gyártásába, az osztrák vasúttársaságtól pedig 15 mozdony részleges "remotorizációjára" kaptak megbízást. Mindemellett egy francia cég számára rönkszállító vagonok alváz-megerősítését végzik.

A MÁV Cargo Zrt. létrehozását követően folyamatosan bővülnek a hazai megrendelések is: elsősorban különböző típusú tehervagonokat újítanak fel. Nem kizárt, hogy a közeljövőben az anyacég számára úgynevezett ikermotorkocsik is készülnek Szombathelyen, bár erről végleges döntés még nem született.

A MÁV Vasjármű fejlesztette ki a hazai vasútvonalakon közlekedő InterPiciket, valamint újította fel és helyezte üzembe a Németországból a közelmúltban behozott vasúti kocsik egy részét. A társaság idei üzleti tervében már 6 milliárd forint feletti nettó árbevétel és a korábbi éveknek megfelelően nyereséges gazdálkodás szerepel.

A sokasodó feladatokkal, valamint az újabb beruházási programokkal párhuzamosan a jelenleg már 850 dolgozót foglalkoztató cég létszámbővítésre is készül, ami megfelelő szakemberek hiányában nem lesz egyszerű feladat.