Konrád
8 °C
26 °C

Inflálódik a hálapénz

2005.02.16. 08:19
A hálapénz is lépést tart az inflációval, sőt le is előzi azt. Egy szülés 2000–2002-ben 35–45 ezer forintba került, 2003–2004-ben már ötven–hatvanezerbe.
„Ha nem akarod, hogy az orrsövényferdülésed kiigazításakor egy hetet kórházban kelljen tölteni, és nem töltene el megnyugvással az a gondolat, hogy az orrod külső megjelenése megváltozhat, válaszd (...) orvost. Vizsgálat tízezer, asszisztens ötezer, műtét 35 ezer" – a Napi Gazdaság egy dolgozójának személyes tapasztalata szerint még egy viszonylag egyszerű beavatkozásnál is külön meg kell fizetni a minőséget.

Lecsengett

A hálapénzes botrány egy éve lecsengett, megoldás azonban nem született. Kökény Mihály még egészségügyi miniszterként felkérte az APEH-et, hogy jobban ellenőrizze az orvosok adóbevallását. Az APEH munkáját nehezíti, hogy az adóbevallásban nincs külön hálapénz fejezet, az összegek több módon is megjelenhetnek a bevallásban, így az adóhatóság csak vagyongyarapodási vizsgálat segítségével tudja hatékonyan ellenőrizni az orvosokat – tájékoztatta a lapot az adóhivatal illetékese.

Az évente bevallott jövedelmet kellene összevetni a birtokolt vagyontárgyakkal, ami meglehetősen időigényes és költséges procedúra, nem is lehet hallani mostanában orvost érintő adócsalási botrányokról. A volt egészségügyi miniszter elmondta, hogy a társadalombiztosítási finanszírozásból nem futja az ellátási körülmények javítására: a hiányt az egészségpénztárak tudják kipótolni, de ez a rendszer még korántsem teljes Magyarországon. Véleménye szerint az egészségügy modernizációja, az önkéntes pénztárak széles körben való elterjedése jelenthet megoldást a hálapénzekre.

Tovább él

A hálapénz a tavalyi botrány ellenére tovább él, sőt, az összegek igencsak lépést tartanak az inflációval. Jelenleg átlagosan ötvenezer forintot fizetnek a betegek (vagy kell fizetniük) egy átlagos orvosi beavatkozásért. Az összegek általában 2-3 évente emelkednek, valamilyen nagyobb és kerek összeggel (10 vagy 5 ezer).

A halapenz.hu betiltása után létrejött a szülészorvosokat osztályozó ujhalapenz.dr.hu honlap, amelyet „országos szülészeti adatbázisként" is emlegetnek. Az oldal szerint egy szülés 2000–2002-ben 35–45 ezer forintba került, 2003–2004-ben már 50–60 ezerbe. Az „áremelkedés" a szülések esetében tehát hozzávetőlegesen 50 százalék az elmúlt négy évben – ez idő alatt „mindössze" 32 százalékos volt az infláció.