Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Ellenőrizhetik a hálapénzt elfogadók adóbevallását?

2004.01.08. 15:07
Az egészségügyi miniszter csütörtökön levélben kért jogi állásfoglalást a legfőbb ügyésztől az orvosi hálapénzről, egyúttal felhívta az adóhivatal figyelmét egyes orvosok adóbevallásának ellenőrzésére is.
Akár bűncselekmény gyanúját is felvetheti, hogy egyes, az interneten megjelent információk szerint több orvos előre kért anyagi juttatást, vetette fel az egészségügyi miniszter. Kökény Mihály szerint mivel előzetesen meghatározott összegekről van szó, ez már nem tekinthető hálapénznek.

A tárca a legfőbb ügyész jogi álláspontjára kíváncsi. A miniszter szerint a hálapénz utólagos elfogadása nem büntetendő, más eset azonban, ha „kiprovokált, előre kért, előre meghatározott összegről van szó”. A hálapénz sok tekintetben beágyazódott társadalmi jelenség, amelyet egyetlen jogszabállyal nem lehet orvosolni, idézi Kökény Mihályt az MTI.

Társadalmi jelenség

Kökény Mihály a Magyar Orvosi Kamara elnökétől azt kérte, nézzék meg, szükséges-e etikai vizsgálatot indítani az interneten megjelent információkkal kapcsolatban. Emellett az adóhivatal elnökét arra kérte, hogy az adóellenőrzések során vizsgálják meg az érintett orvosok adóbevallásait, mivel valószínűsíthető, hogy egyesek adóköteles jövedelmet fogadtak el.

A jelenleg szünetelő honlap által tartalmazott adatok alapján egyes orvosok személye egyértelműen beazonosítható volt, ezért a tárca együttműködik az adatvédelmi biztossal is. „Akár tetszik egyeseknek, akár nem, a kormánynak az a lehetősége és kötelessége, hogy mindent megtegyen a hálapénz visszaszorítása érdekében, mert torzítja az ellátási viszonyokat és növeli a betegek kiszolgáltatottságát” – mondta Kökény Mihály.

Mint az Index korábban megírta, egy internetes oldal megjelentette, hogy különböző orvosok mennyiért vállalták szülés levezetését. Az oldalon az orvosok neve mellett szerepelt az összeg és a kórház neve is. Miután több orvos feljelentést tett személyiségi jogok megsértése miatt, és az adatvédelmi biztos is vizsgálódni kezdett, a honlap üzemeltetője megszüntette a szolgáltatást.