Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Indul a hálapénzvonal

2004.02.18. 12:19
Csütörtöktől hívható az az ingyenes zöldszám, amelyet az egészségügyi tárca működtet, a hálapénzcsomag keretében. Kökény Mihály átadta az első betegszámlát is, szintén a hálacsomag elleni küzdelem jegyében.
Csütörtöktől hívható az egészségügyi tárcában működtetett ingyenes zöldszám, ahol Kökény Mihály miniszter várja az állampolgárok javaslatait a hálapénzzel és az egészségügyi rendszer egészével kapcsolatban. A szám 06-80-204-093, és 17-19 óra között a következő napokon hívható: február 19. március 18. április 15. május 20. június 17 - közölte kérdésünkre a tárca szóvivője.

Szűrik a telefonokat

A vonalon nem az egyéni problémák intézése folyik majd, az egészségügyi rendszer egészét jobbító javaslatokat várják. Ezeket az ötleteket a későbbiekben összesítik majd a minisztériumnál, és a sajtóval is megosztják az állampolgárok javaslatait.

A telefonokat szűrni fogják egyrészt azért, mert a miniszter nem tud válaszolni a teljesen egyedi problémákra, másrészt, hogy a szitkozódásokat is kiszűrjék.

Az egészségügyi kormányzat mintegy egy hónapja hirdette meg a hálapénz elleni csomagot. Ennek egyik eleme az ingyenesen hívható telefonszám. Kökény Mihály hat pontban dolgozta ki, hogyan lehetne megszüntetni a kényszerhelyzetet.

Betegszámla

A program másik elem a betegszámla bevezetése. Ennek lényege, hogy a beteg kórházból való távozása után a zárójelentéskor egy olyan jelképes számlát kap, melyen szerepel az össze beavatkozás költsége.

Természetesen a számla csak jelképes, a betegeknek továbbra sem kell fizetniük az egészségügyi ellátásért - szögezte le a tárca. A betegszámla célja kizárólag a tájékoztatás és szó nincs róla, hogy az előkalkuláció a kötelező térítés előjátéka lenne - idézte a Napi Online Kökény Mihályt, amikor az első elszámolást átadta a győri a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. A számlaadás nem kötelező, ám a tárca felhívására 77 kórház vállalat a tájékoztatás ezen formáját. A győri kórház mellett az intézmények március végéig vezetik be a számlaadást.