Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Az adatvédelmi biztos szerint jogellenes a halapenz.hu

2004.03.12. 11:32
Az adatvédelmi biztos jogellenesnek nevezte, hogy a www.halapenz.hu világhálós honlapon nyilvánosságra hozták a hálapénzre vonatkozó adatokat.
"A hálapénzre vonatkozó adat az orvossal kapcsolatba hozható személyes adat, amelynek kezelése a törvényi felhatalmazás hiányában az érintett hozzájárulásához kötött, e nélkül az adatok nyilvánosságra hozatala jogellenesen történt" - mondta Péterfalvi Attila.

Az adatvédelmi biztos január 5-én indított vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a www.halapenz.hu honlap megfelel-e az adatvédelmi előírásoknak. A weblapon az egyes orvosok neve, a terhesgondozás és a szülés levezetésének ára, valamint a kórház adatai szerepeltek.

Péterfalvi Attila a vizsgálat lezárultával közölte, indoklása szerint a közfeladatokat nem az orvos, hanem az adott kórház végzi, így közérdekű adatokról ebben a vonatkozásban lehet szó. "Személyes adatokat a közérdeklődés sem minősíthet át közérdekűvé" - hangsúlyozta.

Mint mondta, a hálapénzzel kapcsolatos adat még közérdekből sem tekinthető nyilvánosnak, mivel nincs ilyen törvényi szabályozás. A jogszabályok szerint a honlapon szereplő adatok közül nyilvános az orvos neve és munkahelye, "az összes többi nem az" - fűzte hozzá. Az adatvédelmi biztos kifejtette: az az álláspontja, hogy adatvédelmi szempontból irreleváns az adatok forrása, és az is, hogy ezek a vitatott hálapénzre vonatkoznak.

Hangsúlyozta: "én nem a hálapénz társadalmilag nem kívánatos gyakorlatának a fenntartása mellett érveltem, hanem az adatvédelmi visszásságokra hívtam fel a figyelmet, amelyek a honlap működésével kapcsolatban felmerültek." Péterfalvi Attila szerint a honlapon található fórum egyértelműen adtabázisként funkcionált, amelynek célja a kismamák közti információcsere volt. Elmondta: az üzemeltető úgy tájékoztatta a hivatalt, hogy már megsemmisítette a honlapot, így a további intézkedés szükségtelenné vált.